Reafirmacija beletrističkih vrijednosti | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Reafirmacija beletrističkih vrijednosti

Članovi neformalne književne skupine Ri Lit u Puli čitaju svoje najbolje priče kako bi popularizirali književnost.

05.11.2015 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc

FOTO: Ri Lit

U četvrtak, 5. studenog, Ri Lit će po prvi puta zauzeti prostor Rojca u Puli. Osam autora – Tea Tulić, Zoran Krušvar, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Izet Medošević, Milan Zagorac i rođeni Puležan, Davor Mandić – čitat će svoje najbolje priče, s početkom u 20 sati.

Ri Lit je neformalna književna skupina koju čine riječki autori povezani u cilju reafirmacije beletrističkih vrijednosti, promocije i pojačane konzumacije književnog stvaralaštva. Prvi javni zajednički nastup održali su u riječkoj dvorani Filodrammatica, u siječnju 2013. godine, a zbog velikog interesa riječke publike i sjajne posjećenosti manifestacije, počeli su osvajati nacionalne pozornice od Zagreba do Vukovara. Do sada su održali desetak nastupa.

I prije samog inicijalnog okupljanja Ri Lit-a, većina autora svojim je književnim radovima i aktivnostima bila prepoznata izvan lokalnih i nacionalnih granica. Ujedinila ih je želja za održavanjem vrijednosti recepcije literature i razumijevanje važnosti njene promocije. Svim članovima Ri Lita svojstven je sličan svjetonazor koji uključuje, povezuje i uvijek nastoji dati najbolje od sebe, svjetonazor po kojem je umjetnost, u ovom slučaju književnost, nezamjenjivo važan segment društva i odgovornost je svakog književnog autora njegovati njenu trajnost. Javni nastupi Ri Lit-a, koji uključuju čitanje radova, služe popularizaciji književnosti i poticanju zatomljene svijesti o važnosti i vrijednosti literature.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 04.11.2015