Reakcija na očajnu hrvatsku stvarnost | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Reakcija na očajnu hrvatsku stvarnost

Nagrada Radoslav Putar ove je godine dodijeljena deseti put na svečanosti prigodom otvorenja izložbe FINALE 2011! u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici.

  • A
  • +
  • -
Žiri u sastavu Davor Sanvincenti, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2010. godine, umjetnica Lise Harlev, likovni kritičar Marko Golub, kustosica Olga Majcen Linn i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost Janka Vukmir izabrao je u prvom krugu žiriranja četiri finalista koji su se predstavili na zajedničkoj izložbi FINALE 2011!. 

Između finalista nagrade - Dore Budor i Maje Čule, Ane Hušman, Nine Kurtele i Marka Markovića - kao ovogodišnji laureat izabran je  upravo Marković. On se predstavio radom Uzorno odijelo koji se sastoji od performansa temeljenog na sudbini radnica "Uzora" i radnika "Dalmacijavina", tipičnih pokazatelja političke i društvene kataklizme koja vlada hrvatskim društvenim, ekonomskim i kulturnim krajolikom, te dokumentacijom njihovih demonstracija i komentarima na mitsko poglavlje 23 hrvatskih predpristupnih pregovora s EU. Rad u sebi integrira kritički stav i sinergijsku reakciju na očajnu hrvatsku stvarnost, pa je svojim angažmanom, aktivizmom, hrabrošću, likovnim izrazom i oblikovanjem, energijom i stavom osvojio članove žirija koji su Markoviću odlučili dodijeliti nagradu.

Podsjećamo, dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiva šestotjedni boravak na studijskom programu u New Yorku, i samostalnu izložbu u Zagrebu, po prvi puta u Galeriji Academia Moderna koju Institut za suvremenu umjetnost odnedavno dijeli zajedno s organizacijama Academia Moderna i Institutom za suvremenu arhitekturu.

Kao i svake godine, tako i ove, ulazak u finale priznanje je umjetnicima koji se natječu za Nagradu, za njihovu kvalitetu, hrabrost, izbor tema i načina predstavljanja i izražavanja svojih stavova u radovima nastalima tijekom proteklih 18 mjeseci. Osnovana 2001. i po prvi puta realizirana 2002. godine, Nagrada Radoslav Putar je godišnja nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika do 35 godina starosti u Hrvatskoj.

Dosadađnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar su Tanja Dabo (2002), Nika Radić (2003), Igor Eškinja (2004), Antun Božičević (2005), Tina Gverović (2006), Vedran Perkov (2007), Marko Tadić (2008), Goran Škofić (2009) i Davor Sanvincenti (2010). Izložba FINALE 2011! ostaje otvorena do 17. srpnja.
Izvor: SCCA
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.06.2011