Reakcija na prostor | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Reakcija na prostor

Izložba Gorana Tomičića Nebo nastavak je umjetnikovog proučavanja pokreta, teksture i repetitivnosti.

10.04.2015 - 24.04.2015 , Split - MKC Split

Nebo Gorana Tomičića je instalacija načinjena od raznobojnih akrilnih pom-poma pri čemu naslov sadrži konotacije na beskonačnost i otvorenost.   Otvorenje izložbe je u petak, 10. travnja s početkom u 20 sati

Umjetnikova splitska instalacija nadovezuje se na njegove prethodne radove iz iste serije izlagane u New Yorku i Berlinu; one su uvijek reakcija na prostor u kojem se nalaze, ali su i refleksija prethodnih. Kako je primijetila Heike Dempster u katalogu izložbe: "Mnogi Tomčićevi radovi razigrane i svakodnevne materijale preobražavaju u umjetnost, spajajući time high i low kulturu. Izvlačeći pom-pome iz bilo kakvog koncepta tradicionalnih asocijacija, pretvara ih u umjetnost koja sudjeluje u suvremenom diskursu masovne kulture, promišljajući time ideje površnosti". 

Goran Tomčić je vizualni umjetnik i pisac. Rođen je 1964. godine u Hrvatskoj.  Studirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom i kustoske studije na Bard Collegu u NY, USA  gdje je i magistrirao 1996. godine. Godinama je radio kao kustos i kritičar (direktor, Wolfson Galleries, Miami Dade College, Miami; kustos za suvremenu i modernu umjetnost,  Allen Memorial Art Museum, Oberlin College;dDirektor, Moti Hasson Gallery, NYC, itd). Kritike i poezija objavljivani su mu u mnogim katalozima i magazinima, uključujući BOMB magazine, ARTERY NYC, Moderna Galerija Ljubljana, i slično. U Zagrebu je 1991. objavio zbirku poezije “Fragile” a potom je godinama objavljivao poeziju u američkim i hrvatskim magazinima i antologijama, uključujući “Broken Land: Poems of Brooklyn” NYU Press, 2007. Kao vizualni umjetnik prisutan je na međunarodnim izlaganjima od 1996. godine. Dobitnik je Pollock Krasner stipendije (2007).  Trenutno živi u Berlinu kao samostalni umjetnik. Njegovi radovi nalaze se u Museum of art u Haifi, Izraelu i MMSU Rijeka. 

Izložba ostaje otvorena do 24. travnja

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.04.2015