Reanimacija pokretnih slika | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Reanimacija pokretnih slika

Skeniranjem tisuća pojedinačnih filmskih kadrova i njihovim ponovnim pokretanjem stop animacijom, Benjamin Verhoeven kreira nov jezik uznemirujućeg odjeka.

26.02.2018 - 16.03.2018 , Zagreb - Galerija SPOT

U ponedjeljak, 26. veljače u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Spot otvara se izložba Čovjek koji hoda (bez glave) mladog belgijskog umjetnika Benjamina Verhoevena.

Verhoeven od 2014. godine radi na istraživačkom projektu Scanning Cinema, u kojem centralnu ulogu ima fizička akcija skeniranja pokretnih slika – tisuća  i tisuća pojedinačnih filmskih kadrova – upotrebom flatbed skenera i monitora. Nakon procesa skeniranja novonastali materijal iznova se animira kreiranjem stop animacije. Kako stoji u najavi izložbe, upravo fotografskom re-animacijom („oživljavanjem”) pokretnih slika, Benjaminove inverzije u produkcijskoj metodi kreiraju nov jezik koji ovdje ne ostavlja dojam nekog jasno artikuliranog jezika, nego upravo njegovog uznemirujućeg odjeka.

Benjamin Verhoeven (1990., Malle, Belgija) je vizualni umjetnik mlađe generacije koji se bavi medijskim instalacijama i videom. Studirao je na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Gentu (KASK – Hogeschool), a potom na Visokom institutu za vizualnu umjetnost (HISK), također u Gentu. Trenutno živi i radi u Bruxellesu. Boravio je na umjetničkim rezidencijama u Leipzigu, Parizu i Bruxellesu. Od 2011. godine izlaže na samostalnim i skupnim izložbama unutar i van granica Belgije.

Povodom izložbe Ured za fotografiju organizira panel na temu umjetničkih praksi koje nastaju na sjecištu medija fotografije i filma, propitujući pritom odnose, sličnosti i razlike (kako konceptualne, tako i tehničke) ovih medija. Panel pod nazivom Jezik medija održava se u ponedjeljak, 12. ožujka u 19 sati u Galeriji Spot, a sudjelovat će umjetnica Ana Hušman te umjetnici Vladislav Knežević i Davor Sanvincenti. Razgovor će moderirati teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač

Kustos izložbe je Marko Stamenković, a razgledati se može do 16. ožujka

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 23.02.2018