Recentna produkcija svih dizajnerskih disciplina | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Recentna produkcija svih dizajnerskih disciplina

Izložba Awarded design from Croatia te dokumentarna retrospektiva posvećena djelu Bogdana Budimirova predstavit će se u sklopu manifestacije Designmonat Graz.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: Damir Žižić

  • A
  • +
  • -

U sklopu manifestacije Designmonat Graz od 29. travnja do 29. svibnja bit će postavljena izložba Awarded design from Croatia + Design by Bogdan Budimirov u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija. Izložbom, koja će se održati u prostoru Designhalle, obuhvaćeno je 20 radova dobitnika nagrada i posebnih priznanja na Izložbi hrvatskog dizajna 1314, kao i dokumentarna mini-retrospektiva posvećena arhitektu i dizajneru Bogdanu Budimirovu, dobitniku Nagrade hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo 2014. godine. Ovo predstavljanje ujedno je i najava nadolazeće bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1516, koja će se u rujnu ove godine održati u Muzeju za umjetnost i obrt.

Riječ je o četvrtom gostovanju nagrađenih radova s izložbe 1314, nakon predstavljanja u Istanbulu 2014., Danima komunikacija u Rovinju 2015. te u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu u siječnju 2016. godine. Izložba hrvatskog dizajna žirirani je prikaz recentne dizajnerske produkcije kroz dvogodišnje razdoblje u svim dizajnerskim disciplinama te obuhvaća sva područja dizajna, od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu. Na Izložbi hrvatskog dizajna 1314, održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u rujnu 2014. bila su predstavljena 324 profesionalna i studentska rada u kategorijama dizajna vizualnih komunikacija, dizajna u digitalnim medijima/dizajna interakcija, industrijskog/produkt dizajna, prostornih i grafičkih intervencija i sistema, modnog i odjevnog dizajna te koncepta. Na izložbi u sklopu Designmonat Graz prikazuje se dvadeset radova nagrađenih u svojim specifičnim kategorijama, kao i mala dokumentarna izložba posvećena djelu Bogdana Budimirova, u sklopu koje će se prikazati i dokumentarni film Ane Marije Habjan, stoji u priopćenju.

"Bogdan Budimirov nadilazi uže disciplinarne okvire i pojednostavljeno shvaćenu poziciju arhitekta i dizajnera kao "stvaratelja oblika". Šest desetljeća njegovog aktivnog istraživačkog rada u različitim mjerilima: od crtaće ploče do aerodroma, treba interpretirati u svjetlu nastojanja da se moderno sistemsko mišljenje i integracija znanja uključe u logiku projektiranja. Budimirov ulazi u praksu još kao student, u dinamičnom kontekstu urbane ekspanzije i industrijalizacije u socijalističkoj Jugoslaviji nakon 2. svjetskog rata. Milje zemlje u obnovi i razvoju je plodan za Budimirova, homo fabera zainteresiranog za metode racionalne organizacije i angažiranja svih raspoloživih, a oskudnih resursa. Radoznao i poduzetan Budimirov iskustva empirijski sabire proučavajući druge proizvodne grane i traži modele korjenite reforme građevinske industrije. Progresivni program modernizma u dizajnu tražio je od stvaraoca-inovatora uključenost u tehnološka i ekonomska pitanja na putu prema ukidanju disciplinarnih granica između kulture, znanosti i tehnologije. Totalna koordinacija proizvodnje materijalnog okoliša pokazala se političkom utopijom, a dilema koju je artikulirao Cedric Price pitanjem: "tehnologija je odgovor, no što je pitanje?" ostaje otvorena. No etička, pa i estetska dimenzija integralnog projektiranja koja inzistira na utemeljenosti odluka u racionalnim (i razumnim) argumentima je još uvijek aktualna. Zato su metode, znanje i vrijednosti koje Budimirov razvija i zastupa u najmanju ruku jednako važni kao i njegovi realizirani radovi", piše u tekstu Maroje Mrduljaš.

Sa svojim bogatim interdisciplinarnim programom izložbi, festivala i opsežnog diskurzivnog programa, Designmonat Graz etablirao se kao jedna od najzanimljivijih dizajnerskih manifestacija u svijetu. Manifestacijom se dizajn i njegova vrijednost pokušava približiti društvu i ekonomiji, a obuhvaća inicijative individualnih dizajnera pa sve do velikih lokalnih edukacijskih ustanova i institucija. U 2015. godini, više od šezdeset četiri tisuće entuzijasta posjetilo je osamdeset šest pojedinačnih događaja. Ovogodišnje, osmo izdanje Designmonat Graz ponovno organizira i koordinira Creative Industries Styria (CIS).

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 25.04.2016

VEZANE VIJESTI

Dizajn poslije dizajna

Piše: Vatroslav Miloš

U sklopu Milanskog trijenala izložbom Spekulativnost: Postdizajnerska praksa ili nova utopija? predstavit će se niz domaćih autora koji rade u polju spekulativnog dizajna.

Dizajn koji vrednuje inkluzivnost

Pripremila: Martina Domladovac
Ideja "otvorenog dizajna" tematsko je polazište ovogodišnjeg Dana D, u sklopu kojeg se potiče i dijalog s drugim disciplinama.

Izložba hrvatskog dizajna 1314

Osma po redu Izložba hrvatskog dizajna predstavit će rekordna 326 rada.