Recept | kulturpunkt

Najave Performans

<

Recept

Galerija VN uz besplatan grah s kobasicom nudi i popratnu akciju, zanemarivo usputnu, Siniše Labrovića.

17.12.2012 - 18.12.2012 , Zagreb - Galerija VN

Rad Recept sastoji se od dva dijela. Prvi dio je večera u Galeriji VN. Za objed se dijeli grah s kobasicom, otprilike 300 porcija, i kruh, a na zajedničko blagovanje su pozvani svi. Za vrijeme objeda Siniša Labrović stajat će za govornicom, u odijelu, i držati govor. Sadržaj govora je detaljan opis bogatog i slasnog objeda u nekoliko slijedova, s receptima, načinima pripreme svakog jela i sljubljivanjem. Proces podjele hrane, objedovanja i govora se snima, te postaje video rad koji će se naknadno prikazati u galeriji.

Zajednički objed jedan je od najstarijih oblika utemeljenja, potvrde i proslave zajedništva. I danas su događaji koji se smatraju važnima za pojedinca i zajednicu (rođenje, svadba, smrt) praćeni zajedničkim blagovanjem. Također i proslave rođendana, prijateljska, obiteljska i poslovna druženja, završeci školovanja, vjerski blagdani i slično. Hrana je moćan integrator. Možda baš zato što je gotovo nikada nije bilo dovoljno za sve. Inverzan oblik dijeljenja hrane kao slavljenja zajedništva jest institucija javne/pučke kuhinje. Ona je namijenjena nemoćnima, starima, siromašnima, bolesnima, onima koji, privremeno ili trajno, gube u utrci života pa više ne mogu sebi priskrbiti niti ono najosnovnije. I tu, bez obzira na osjećaj solidarnosti, gotovo nitko ne slavi zajednički objed, makar i bio zahvalan na njemu.

Institucija u mnogočemu slična javnoj kuhinji jest galerija suvremene umjetnosti. Njezina je publika ona gladna duha, makar i dijetalnog, kakav je suvremeni, i dobrovoljna, a ipak često zapitana "što meni ovo treba". Ovdje će se sjediniti te dvije "publike" koje se rijetko susreću: ona koja se bori za svakodnevno preživljavanje i život kao takav i bilo kakav s onom koja se skrbi i muči oko smisla toga života u znoju svojih artističkih i kulturnih pregnuća.

Siniša Labrović je rođen 12. veljače 1965. u Sinju. Vizualnim umjetnostima počeo se baviti 2000. godine. Godine 2005. realizira rad Stado.org, u kojem su ovce bile sudionice reality showa. Od performansa bi valjalo izdvojiti radove Gloria (guslarska izvedba tekstova iz magazina Gloria), Kažnjavanje, Obilježavanje i Zavijanje ranjenika te serije Fraze i Pišanje. Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu i Umjetničke galerije u Dubrovniku. Na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. godine izložio rad Postdiplomsko obrazovanje/Postgraduate Education. Predstavljao Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.

Zajednička gozba održat će se u ponedjeljak, 17. prosinca u 18 sati u Galeriji VN.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 14.12.2012