Reci, pa ispeci | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Reci, pa ispeci

Temom civilnoga društva učenici i učenice Učeničkog doma Podmurvice Rijeka bavili su se kroz medij dokumentarnog, angažiranog i eksperimentalnog videa.

09.06.2016 , Rijeka - Art-kino Croatia

Prezentacija kratkih filmova te izložba fotografija aktivističke akcije učenika i učenica Učeničkog doma Podmurvice Rijeka, nastalih u sklopu projekta Reci, pa ispeci, kojeg  provode udruge Filmaktiv i PaRiter iz Rijeke, održat će se 9. lipnja u 20 sati u Art-kinu Croatia.

Projektom Reci, pa ispeci riječke udruge Filmaktiv i PaRiter provodile su u školskoj godini  2015./2016. edukacije za učenice i učenike Doma o ljudskim pravima, građanskoj participaciji i videoaktivizmu. Prezentirani radovi rezultat su projekta čija je temeljna odrednica problematiziranje tema civilnoga društva i aktivni odgovor na njih kroz medij dokumentarnog, angažiranog i eksperimentalnog videa te čiji su autori i autorice sami učenici i učenice Učeničkog doma Podmurvice Rijeka.  

Dvadeset i sedam sudionika projekta, učenici i učenice Učeničkog doma Podmurvice, koji  su sudjelovali dobrovoljno i za vrijeme svog slobodnog vremena, kroz neformalne radionice, filmske večeri i aktivističke akcije upoznali su se s temama poput ljudskih prava, međuvršnjačkog  nasilja, diskriminacije na temelju roda, spola, etniciteta, vjerskog i seksualnog opredjeljenja, dok su kroz formu videa praktično primijenili usvojena znanja  te  izrazili potrebe svoje šire društvene zajednice čime projekt značajno doprinosi povećanju  aktivnog sudjelovanja mladih u rješavanju problema u zajednici. 

Ulaz na prezentaciju radova učenika i učenica je slobodan. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.06.2016