Redefiniranje funkcije materijala | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Redefiniranje funkcije materijala

Otvoreni atelier, prostor za mlade umjetnike, zatvorit će Tanja Blašković, prvostupnica likovne pedagogije.

29.10.2016 , Rijeka - Galerija SKC
  • A
  • +
  • -

Otvoreni atelier 2016 projekt je koji predstavlja mlade riječke umjetnice i umjetnike u njihovom privremenom radnom ambijentu. 

Mlade umjetnice i umjetnici u svoj rad vješto unose elemente eksperimenta i nesigurnosti. Gotovo performativnim procesima te dubokim promišljanjem granica matičnih medija, autori izmještaju fokus sa krajnjeg rezultata umjetničke aktivnosti na sam proces stvaralaštva umjetničkog djela. Konstantnim radom, ispituju potencijale intermedijalnosti u suvremenoj umjetničkoj praksi i dolaze do novih umjetničkih (i životnih) spoznaja vješto ih integrirajući u svoju dnevnu rutinu. U svoj umjetnički rad.

Galerija SKC tijekom listopada 2016. postaje privremeni atelier (dom) četvoro mladih autorica i autora. Posjetitelji imaju priliku i pozvani su slobodno ući, boraviti u prostoru, družiti se s umjetnicima i upoznati ih promatrajući njihove kreativne procese. Namjera kustosa je približiti ambijent umjetničkog ateliera iz skrovitih kutaka široj publici.

Otvoreni atelier zatvorit će Tanja Blašković. Tjedan od 24. do 29. listopada rezerviran je za tu prvostupnicu likovne pedagogije koja će u Galeriji SKC svakodnevno boraviti od 10 do 20 sati.

Materijal korišten u izvedbi rada je najlon, koji se peglanjem spaja isto kao što se i svačiji identitet gradi od različitih slojeva utjecaja. Nameće se i kritika društvu koje pojedine identitete dovodi do "plastičnosti" odnosno stvaranja kalupa ličnosti koje su poželjne u današnjem svijetu, udaljavajući ih tako od samostalnog duhovnog pronalaženja vlastitog, unikatnog entiteta. Autorica se bavi idejom pomicanja granica slikarstva u prostorni eksperiment. Fokus stavlja na recikliranje materijala i redefiniranje postojeće funkcije najlona i plastike kojima smo svakodnevno okruženi.

Tanja Blašković, rođena je 1992. godine u Rijeci. 2010. godine završava Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli kao slikarski dizajner. 2015. godine završila je preddiplomski studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Otvorenje je najavljeno za subotu, 29. listopada, u 20 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.10.2016