Redefiniranje granica | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Redefiniranje granica

Izložba Margina Nine Zimmermann i Sare Salamon spoj je dva samostalna projekta koja povezuje zajednički motiv granica.

11.02.2017 - 16.02.2017 , Rijeka - Galerija SKC
  • A
  • +
  • -

U subotu, 11. veljače, u 19 sati u Galeriji SKC (OKC Palach) bit će otvorena multimedijalna izložba Margina Nine Zimmermann i Sare Salamon. "Margine nisu mjesta pretapanja, mjesta su to Drugoga, gdje kao da očekujemo matematičko cijepanje - jasni rez, oštru podjelu", zapisala je u predgovoru izložbi Liberta Mišan. Autorice, svaka kroz svoj tematski pristup, istražuju modele transformacije objekta, granice i krhka mjesta značenja. Od 2015. godine zanima ih što određuje granicu, što se događa s one strane linije i kakvi postajemo ako prekoračimo. 

Granični objekti Sare Salamon je site-specific projekt, odnosno medijsko istraživanje transformacije i fluidnosti odnosa prostora i objekta. Projekt je tematski smješten na područjima bivših granica Hrvatske, Slovenije i Italije. Bivši granični prijelazi napušteni su arhitektonski objekti na ničijoj zemlji; oduzete funkcije i namjene, oni postaju spomenici nekog prošlog sustava koji se svakodnevno oživljuju novim civilizacijskim problemima.

Tragovi s margine Nine Zimmermann multimedijalni je projekt koji granice traži na drugim mjestima - u prostoru knjige i u odnosu između autora/ica i čitatelja/ica. Projekt tematizira knjigu kao mjesto ostavljanja tragova čitatelja kroz povijest i to čini na primjeru Homerove Ilijade. Ostavljanjem tragova čitatelji se upliću u autorsko djelo - djelo koje je samo po sebi već krhko.

Sara Salamon, rođena u Rijeci 1991., diplomirala je na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij. Zanimaju ju konceptualni pomaci i njihova presretanja u različitim medijima. Od 2011. do 2017. godine prezentirala je svoje umjetničke radove i kolaborativne projekte na više grupnih izložbi u Rijeci, Sisku, Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Karlsruheu, Berlinu i New Yorku te samostalnoj izložbi Izmještanja u Galeriji VN u Zagrebu. Za svoj projekt Minuta šutnje dobila je 2013. godine Nagradu Akademije primijenjenih umjetnosti za najbolji umjetnički rad. Entuzijast i istraživačica novih tehnologija i metodologija.

Nina Zimmermann, rođena je u Rijeci 1989. Preddiplomski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, pri Odsjeku za kulturalne studije, a titulu magistre medijskih umjetnosti i praksi (modul Intermedija) na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji te sudjelovala na brojnim projektima i radionicama. Njezini radovi često kroz video, fotografije, instalacije i objekte propitkuju tijelo i prostor, a u posljednje vrijeme je zanima spoj izvedbenih umjetnosti i novih medija.

Izložbu možete pogledati radnim danom od 17 do 20 sati do četvrtka, 16. veljače.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.02.2017