Redefiniranje područja umjetničkog djelovanja | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Redefiniranje područja umjetničkog djelovanja

Vizualna umjetnica Tanja Ostojić održat će predavanje i projekciju svojih radova na UMAS-u.

05.12.2012 - 06.12.2012 , Split - Umjetnička akademija

Predavanje i video-projekcije u srijedu, 5. prosinca, od 17 do 20 sati, predstavit će neke od najvažnijih dosadašnjih projekata Tanje Ostojić, kao i njen tekući rad na redefiniranju područja umjetničkog djelovanja, primjerice: Ilegalni prelazak granice (2000), Strategije uspjeha / Serijal s kustosima (2001-03), do poznatog interdisciplinarnog umjetničkog rada Tražim muža s putovnicom EU, (2000-05 ) i drugih.

Tanja Ostojić (1972) je neovisna performans i interdisciplinarna umjetnica i kulturna aktivistica koja živi u Berlinu od 2003. godine. Jedna je od markantijih aktualnih umjetničkih pojava sa prostora bivše Jugoslavije. Ostojić uključuje sebe osobno u performans i koristi različite medije u svojim umjetničkim istraživanjima, čime preispituje društvene konfiguracije i odnose pozicija moći. Najviše radi iz perspektive žene migrantice i feministkinje, a političko pozicioniranje, humor i integracija definiraju pristupe u njezinom radu. Od 1994. predstavila se na velikom broju izložbi i festivala diljem svijeta, i održala veći broj predavanja i radionica na fakultetima širom Europe, Sjeverne i Južne Amerike. Njezina posljednja samostalna izložba, retrospektiva, bila je u ŠKUC Galeriji u Ljubljani 2012. Trenutno je stipendistica na interdisciplinarnoj stipendiji na Graduate School, UDK, Berlinskog fakulteta umjetnosti.

Gostujuće predavanje održava se u sklopu kolegija "Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama", koji drži Natasha Kadin na UMAS-u, a doniran je od strane Zaklade ERSTE i WUS Austria u sklopu projekta PATTERNS lectures. Gostujuća, kao i sva ostala predavanja, otvorena su za širu javnost, a ovom prilikom najavljuje se i gostovanje Sanje Iveković u veljači te Kathy Rae Huffman u ožujku 2013.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.12.2012