Redefiniranje prostora kino dvorana | kulturpunkt

Najave Festival

<

Redefiniranje prostora kino dvorana

Kroz izložbu, tribine i filmove ovogodišnji Velesajam kulture bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti.

19.10.2017 - 21.10.2017 , Zagreb - Studentski centar
  • A
  • +
  • -

Kroz izložbu, tribine i filmove ovogodišnji Velesajam kulture bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti. Četrnaesto izdanje festivala održava se od 19. do 21. listopada u Studentskom centru, a ulaz na sve programe je besplatan.

U predvorju Kina SC, u suradnji sa studentskim kustoskim kolektivom EMGE, postavlja se izložba Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana, koja će obuhvaćati arhivsku dokumentaciju iz zlatnoga doba tradicionalnih kino dvorana, dokumentaciju njihova postupnog propadanja i trenutačnog stanja. Uvođenjem multiplexa kao vrhunskoga primjera posudbe amerikaniziranoga kapitalizma u suvremenoj umjetnosti, tzv. kvartovska kina izgubila su na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti.

"Temeljna nit vodilja velesajamske izložbe proučavanje je zgrada zagrebačkih kino dvorana iz arhitektonsko-antropološke perspektive s ciljem osvješćivanja građana o redefiniranju prostora, posebice namjene prostora, ali i povremenog materijalnog preoblikovanja", ističu kustosi. 

Izložba ostaje otvorena do 1. studenog.

Dvije tribine osvrnut će se na arhitektonski pogled na pitanje adaptacije prostora nekadašnjih kvartovskih kina te na film kao element popularne i masovne kulture. Sudjeluju arhitekti Saša Begović (3LHD) i Zdravko Krasić (Urbana tehnika) te etnografkinja Sonja Leboš.

Filmski program donosi četiri naslova koji se, svaki na svoj način, bave kinom kao prostorom osobnih uspomena, društvenih stupova i izumirućim dijelovima urbanoga tkiva. Dokumentarni film Filmski putnici (Cinema Travellers) Shirely Abraham i Amita Madheshiye o putujućim kinima koja jednom godišnje donose čaroliju filma u zabačena indijska sela, osvojio je posebno priznanje za najbolji dokumentarni film na festivalu u Cannesu 2016., dok rumunjski Cinema, mon amour u režiji Alexandrua Belca govori o borbi protiv gašenja lokalne kino dvorane, a prikazujemo ga u suradnji sa zagrebačkim Dokukinom. Film Kino Katerine Dude govori o trešnjevačkom kinu Triglav, a Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa portretira ruševine nekadašnjega kina u Vinkovcima i pronađene ostatke oštećenih filmskih vrpci.

A tradicionalni Kviz promjene u Klubu SC, u petak, 20. listopada nudi jedinstvenu poslasticu. Uz standardne teme opće kulture i trivije, velesajamski kviz donosi pojačane filmske teme za sve ljubitelje sedme umjetnosti i one koji se tako osjećaju! Prijave nisu potrebne, samo se pojavite s ekipom do 5 članova.

Sve ostale informacije potražite na Facebook eventu i na web stranici.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.10.2017