Redizajn Cvjetnog konja | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Redizajn Cvjetnog konja

Ususret nadolazećoj Cvjetnici i piromanskom toplom vremenu, nepoznat netko zapalio je političko-umjetničku instalaciju "ocvjećenog konja" na Cvjetnom trgu.

Piše: Nino Kovačić

H-Alter

  • A
  • +
  • -

Podsjetimo, konj - od kojega je ostala samo ogoljela željezna konstrukcija - bio je postavljen u studenom prošle godine na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića kako bi privukao građane da odgovore na anketu što misle o preuređenju navedenog trga i izjasne se podržavaju li ponovno preuređenje. S tom svrhom je na instalaciji bio postavljen poštanski sandučić u kojega su građani mogli (još uvijek mogu jer je tek nagorio) ubaciti pripremljeni letak kako bi svojim prijedlozima i primjedbama iskazati mišljenje o budućem uređenju plohe trga. Instalacija je sastavljena od prizme s tri plakata na kojima je tlocrtni prikaz obnove trga s pozicijama opločenja kamenom, a konj je bio postavljen na podest s uzorcima raznobojnih granitnih ploča. Namjera je potrošiti 17.6 milijuna gradskog novca na projekt opločenja Cvjetnog trga i prilaznih ulica: Varšavske do Gundulićeve, Preobraženske, Margaretske i Preradovićeve do Tesline kako je to, između ostalog, zamislio arhitektonski dvojac Kranjc – Šerbetić. 

Iako je znakovit Bandićev humanitarizam sažet u izjavi  kako "dame po tim kockama upropaštavaju štikle i ne mogu hodati", preuređenje Cvjetnog trga dogovoreno je s investitorom Hoto centra, kojemu se, prema pisanju gradske zastupnice Vere Patrinjak Šimek, "na taj način javni gradski prostor pretvara u redizajnirano predvorje njegovog centra". Petrinjak Šimek, koja se duže vrijeme suprotstavlja dugogodišnjem izigravanju javnog interesa i pogodovanju određenom privatniku na Cvjetnom te čitatelje H-altera redovito izvještava o gradskim sjednicama, smatra kako se ovdje radi o "građevinskoj mafiji… koja je, navodno, već unaprijed nakupovala granit". Na posljednjoj, 34. sjednici zagrebačke Gradske skupštine početkom ožujka na komentar Petrinjak Šimek kako je cvjetni konj nakaza i oponašanje megalomanskog kiča koju treba ukloniti, Bandić je upitao: "kaj imate protiv konja, konj je prekrasna životinja, a cvijeće je ljubav, ako nije cvijeće zla, a nadam se da nije". Zagrebački gradonačelnik tada je nadodao je da će "prekrasnog konjića" morati ukloniti kada počnu radovi opločenja, što će biti uskoro, kao što je najavio i Davor Jelavić rekavši da se traže izvođači. 

Nakon paleža, naravno, postavlja se početno pitanje: tko je zapalio žito, pardon, konja? Sumnjivih je mnogo. Od aktivisti različitih profila do tinejdžera u noćnom izlasku. Isto tako je moguće da su vatrenim uklanjanjem "prekrasnog konjića", od strane zainteresiranih stranaka (privatnika, građevinara, arhitekata i gradskih činovnika), namjerno postavljeni (izgorjeli) temelji za ubrzani početak novih radova na Cvjetnom koji su bili najavljeni za travanj.

S druge strane pak, ni nakon uništenja već drugog konja (uz onog aktivističkog) na Cvjetnom, nije bilo okolne štete. U međuvremenu, kako prenosi H-Alter, "Cvjetni konj" ponovno je "procvjetao". Ovoga puta u novom ruhu od trske i borovine (op.ur.).  

Foto: H-Alter


Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.03.2012

VEZANE VIJESTI

Knjigom krčeći javni prostor

U kupoli Gradske knjižnice održan je još jedan Književni petak. Povod je ovoga puta bio razgovor o značaju i značenju javnoga prostora.