Refleks: Grupa ABS | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Refleks: Grupa ABS

U fokusu su ovoga programa umjetnici koji svojim radom daju značajan doprinos razumijevanju stvarnosti.

28.11.2012 - 29.11.2012 , Rijeka - Molekula
  • A
  • +
  • -

U okviru projekta Refleks udruga Drugo more pokrenula je seriju razgovora o odnosu umjetničkog stvaralaštva i hrvatskog društvenog konteksta. U fokusu ovog programa su umjetnici koji svojim radom daju značajan doprinos razumijevanju stvarnosti i koji često imaju ulogu označitelja pojedinih društvenih situacija ili aktera. Kroz ovu seriju razgovora nastojat će se javnosti približiti rad umjetnika kojima su sami društveni, politički i ekonomski procesi materijal s kojim rade i kojega oblikuju, stvarajući tako nova značenja. Sama recepcija ovih radova ovisna je o poznavanju društvenog konteksta u kojem nastaju, iako su procesi kojima se bave prepoznatljivi i univerzalni.

Do sada su održana dva razgovora, sa Sinišom Labrovićem i Željkom Zoricom. U srijedu, 28. studenog u 19 sati u riječkoj Molekuli gostuje Grupa ABS.

Grupu čine tri diplomirana slikara sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti: Alan Alebić (1976), Ivica Blažić (1975) i Ivan Skvrce (1980). Naziv grupe potječe od početnih slova njihovih prezimena, a trenutačno sva trojica završavaju zajednički magistarski studij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Od početka djelovanja do danas Grupa ABS se bavi umjetničkim sustavom u kojem djeluje, a svoje radove označava prepoznatljivom hrvatskom šahovnicom. Uokviravanje rada prostorom u kojem rad nastaje važno je za razumijevanje djelovanja ABS-a koji su široj javnosti postali poznati  provokativnim performansima i akcijama te svojim slikarskim radovima.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.11.2012