Refleks: Transformacija društvenog vlasništva | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Refleks: Transformacija društvenog vlasništva

O transformaciji društvenog vlasništva na primjerima šibenskog TLM-a i rudnika Omarska, u sklopu programa Drugog mora, govorit će Vanessa Vasić-Janeković i Milica Tomić.

28.03.2014 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

Ključni proces koji se u proteklih dvadesetak godina odvija na prostoru bivše Jugoslavije je transformacija društvenog vlasništva u privatno. Ovaj proces započeo je još početkom 90-tih po tzv. Markovićevom modelu da bi se nastavio u vrijeme rata i traje sve do danas. Ova transformacija nije dovela samo do otuđenja našeg, koje je postalo pojedinačno, nego je promijenila ukupne društvene odnose.

Društvena imovina bila je jugoslavenska specifičnost i ona je isprva pretvorena u državnu imovinu, da bi je država dalje prodavala ili  davala u vlasništvo pripadnicima političke elite, ratnim profiterima i investitorima. Cijeli proces opravdan je neučinkovitošću upravljanja u sustavu društvenog vlasništva umjesto kojeg će na scenu nastupiti učinkoviti kapitalizam.

Poduzetnički duh novih vlasnika ogledao se uglavnom ne u stvaranju novih vrijednosti nego u rasparčavanju postojećih, tako da danas, 20-ak godina poslije, svi na post-jugoslavenskom prostoru imamo učinkovito osiromašenje, odljev mozgova i besperspektivnost, a privreda je i dalje krajnje neučinkovita.

U sklopu projekta Refleks u organizaciji Drugog mora održat će se okrugli stol na temu transformacije društvenog vlasništva u petak, 28. ožujka, u 19.30 sati u Filodrammatici. Dva primjera kroz koja se prelamaju politički, ekonomski i socijalni odnosi tragičnih razmjera jesu transformacija šibenskog TLM-a i rudnika Omarska, o kojima će govoriti Vanessa Vasić-Janeković i Milica Tomić, koje se godinama bave istraživanjem ovih tema, bilo kroz umjetnost ili teoriju. Moderator je Davor Mišković.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.03.2014