Refleksija stanja i geste otpora | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Refleksija stanja i geste otpora

Šesto izdanje Zelene akademije uključuje filmski program koji reflektira stanje suvremene europske demokracije te prikazuje naličje priče o društvenom i gospodarskom rastu.

24.08.2018 - 29.08.2018 , Komiža, Vis - Razne lokacije

U sklopu ovogodišnjeg programa Zelene akademije koja se pod nazivom Moving Beyond Fragments održava od 25. do 30. kolovoza u Komiži na Visu, selektorski tim Human Rights Film Festivala pripremio je izbor filmova koji reflektiraju stanje suvremene europske demokracije te prikazuju naličje priče o društvenom i gospodarskom rastu.

Filmski program u četvrtak, 24. kolovoza otvara dokumentarac Lampeduza zimi austrijskog redatelja Jakoba Brossmanna koji prikazuje svakodnevni život talijanskog "izbjegličkog otoka", u upečatiljivom umjetničkom prikazu migrantske krize. Slijedi film Yorgosa Avgeropoulosa Do zadnje kapi: tajni rat za vodu u Europi koji u razdoblju od četiri godine slijedi trag novca i korporativnih interesa u trinaest gradova i šest zemalja Europske unije. Premijerno se prikazuje i film Joãoa Dumansa i Affonsa Uchoa Arabija koji donosi priču o brazilskoj stvarnosti i bezbrojnim anonimnim životima koji postoje između marginalnosti i rada.

Program zatvaraju dva hrvatska filma – Kako se kalio čelik Igora Grubića o napuštenim tvornicama kao raspadućim simbolima novog sustava te Buffet Željezara Gorana Devića, sniman tjedan dana prije zatvaranja kafića u blizini sisačke Željezare, kompleksa koja je nekoć bio jedan od najvećih takve vrste u Istočnoj Europi. Dokumentarac slijedi niz razgovora između uzgrednih posjetitelja i stalnih gostiju koji razgovaraju o načinima odlaska u Njemačku – novu utopiju bivših socijalističkih radnika. 

Ulaz na sve filmove je slobodan, a prikazuju se s engleskim titlom (bez hrvatskog prijevoda). 

Čitav program šestog izdanja Zelene akademije potražite ovdje

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 24.08.2018