Refleksije etičkih i ekonomskih izazova | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Refleksije etičkih i ekonomskih izazova

Otvoren je natječaj za šesti međunarodni festival fotografije Organ Vida.

Jeppe Bøje Nielsen, Lourdes

  • A
  • +
  • -

Organ Vida, međunarodni festival suvremene fotografije, godišnji je festival koji je od svojeg osnivanja 2009. godine usmjeren na promoviranje i istraživanje današnje fotografske prakse, u Hrvatskoj i na međunarodnoj sceni. Platforma kojom Organ Vida povezuje umjetnike, institucije, udruženja i kolektive obuhvaća preko 80 zemalja svijeta. Na festivalu se do sada predstavilo preko 150 autora iz cijeloga svijeta. Osim velike izložbe fotografija finalista natječaja, u sklopu festivala održavaju se i popratni sadržaji: predavanja, konferencije, paneli, predavanja umjetnika (artists talk), kreativne radionice, predstavljanja suradnika, koncerti. 

Festival Organ Vida, koji će ove godine doživjeti svoje šesto izdanje, otvorio je međunarodni natječaj za suvremenu dokumentarnu fotografiju na temu refleksije. Natječaj traje do 25. svibnja, a finalisti natječaja izlagat će krajem rujna na velikoj izložbi koja čini okosnicu festivala. Lauba – kuća za ljude i umjetnost centralna je festivalska lokacija i mjesto održavanja ovogodišnje izložbe koja će za razliku od dosadašnjih trajati dva tjedna.

O najboljim projektima odlučuje žiri koji čini šest eminentnih imena svjetske i domaće fotografske scene: vodeća nizozemska edukatorica Corinne Noordenbos, nagrađivani švedski fotograf i bivši član najprestižnije svjetske fotografske agencije Magnum Kent Klich, urednica fotografije u časopisu Financial Times Weekend Emma Bowkett, istaknuti britanski fotograf George Georgiou, fotografkinja i profesorica na njujorškom International Center of Photography Irina Rozovsky te nagrađivana domaća fotografkinja i snimateljica Ana Opalić

"Tema natječaja koja će se problematizirati i unutar cjelokupnog festivalskog programa su refleksije, a obuhvaća polje umjetničke dokumentarne fotografije. Refleksije su značajan izvor znanja, spoznaja i razumijevanja sebe i svijeta. Budući da se svijet u kojem živimo danas suočava s ogromnim promjenama praćenima etičkim i ekonomskim izazovima, želimo potaknuti fotografe da se s njima suoče, i da ih promišljaju, odnosno reflektiraju medijem fotografije", stoji u pozivu na natječaj. 

Više o samoj temi festivala i natječaja možete pronaći ovdje.

Izvor: Organ Vida

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.04.2014