Refleksije o zvučnom iskustvu | kulturpunkt

Audio

Refleksije o zvučnom iskustvu

Autor: Dario Pavičić

Kratki eksperimentalni rad koji nastoji objediniti zvukove svakodnevice i osobna razmatranja o zvučnim iskustvima, nastao je u sklopu Kulturpunktove novinarske školice.

  • A
  • +
  • -

Ovaj kratki eksperimentalni rad, koji na jednostavan način nastoji objediniti zvukove svakodnevice i osobna razmatranja o zvučnim iskustvima, nastao je kao donekle koherentna, iako ne baš zaokružena zbirka kratkih dojmova i mnijenja o zvuku. Njegov najambiciozniji aspekt, nasuprot posvemašnje skromnoj izvedbi, zasigurno je širina perspektiva koje se pokušavaju načeti i objediniti, a dotiču se uloge zvuka u osobnom iskustvu, međuljudskoj interakciji, ali i interakciji čovjeka i okoline, prirodne i tehničko-tehnološke.

 

Naracija:

[neki zvukovi prije govora, ali i za vrijeme, samo tiši]

Kako vam je ovo zvučalo? Obično?

Možda, a možda i ne. Meni, a vjerujem i vama, teže je ocijeniti bez pratećeg vizualnog ambijenta, ali i materijala za ostala naša osjetila.

Kad razmišljamo o ulozi zvuka u našem cjelokupnom iskustvu, teško je odvojiti ga od ostalih dimenzija koje grade našu stvarnost. Međutim, kako bismo postali svjesni njegove prisutnosti, dovoljno je ponekad samo zažmiriti. Zvukove često percipiramo kao prateće, pozadinske efekte koji se nadovezuju na svijet koji gledamo oko sebe. Velike iznimke u ovom pravilu su usmeni govor i glazba. I u jednom i u drugom slučaju slušamo nekoga. Ili netko nas.

Ljudi najčešće razmišljaju ili se prisjećaju u slikama, predočavaju stvari. Međutim, pamćenje zvuka najčešće je sasvim spontano, te ga se teže priziva u nekom željenom trenutku, iako tu, vjerujem, postoji mnogo prostora za poboljšanje. Iako u velikoj većini snova čujemo, zvukove rijetko zapazimo kao nešto bitno za rekonstrukciju sna ili njegovo prepričavanje. 

Ne razmišljati o zvuku kao vječnom su-činitelju naše stvarnosti značilo bi pristati na njenu ozbiljnu redukciju. Kao što postoje slike i prizori koji izazivaju iritaciju, strah ili čak užas, postoje i zvukovi koji pobuđuju te emocije. Na neke od njih već smo pristali bez da smo toga svjesni. Okruženi sveprisutnom bukom, za vlastiti san tražimo uvjete u kojima vlada potpuno odsustvo zvuka, bježimo od zvuka kao od kuge, prezasićeni dnevnom količinom zvuka i zvučnim zagađenjem. Međutim, zaspati se može i uz prisustvo zvukova, i to onih prirodnih, fragmentiranih i nenametljivih. Ni gotovo stalna prezasićenost bukom prometa, strojeva, reklama i slično, kao ni potpuna tišina, evolucijski donedavno nisu bili dio ljudskog ambijenta, već su produkti civilizacije. Oni su možda dio one nelagodnosti o kojoj je Freud pričao, one nelagodnosti koja nam pruža osjećaj da nismo, uvjetno rečeno, „kod kuće“, osjećaj organske otuđenosti od okoliša koji smo sami proizveli. 

Zvuk uvijek sa sobom nosi određenu količinu slutnje. Interpretiramo njegov izvor i značenje, a on nas gotovo uvijek upućuje na nešto drugo, neki izvor ili uzrok zvuka. Tu ne postoji konkretnost koja postoji kod oblika, figure ili slike. Zato je glazba, barem ona instrumentalna, nešto poput univerzalnog jezika. Zato je i četvrti stavak Beethovenove devete uzet za himnu Europske unije zbog svoje univerzalne prepoznatljivosti.

Zvukovi nas, kao i slike, mirisi i okusi, počesto varaju, odnosno pružaju nam se na način na koji ih mi znamo uzeti kao nešto drugo. To je najčešće zbog naših navika i inertnosti alata našeg prosuđivanja uslijed usidrenosti u određenim iskustvenim horizontima. Vlastite horizonte stoga je potrebno širiti, imajući pritom na umu da su osjetila naši jedini mostovi do onog vani, do svijeta koji nas okružuje.


Mentorstvo, montaža i produkcija: Ljubica Letinić

Kulturpunktova novinarska školica jednosemestralni je obrazovni program u sklopu kojeg mladi autori imaju priliku usvojiti temeljne vještine novinarskog zanata te znanja o ključnim karakteristikama, povijesnom razvoju i procesima kulturnih i umjetničkih praksi koje nastaju prvenstveno u izvaninstitucionalnom kontekstu. Kulturpunktova novinarska školica trenutno je jedini opsežniji program neformalnog novinarskog obrazovanja na temu suvremene kulture i umjetnosti. 
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.02.2021