Refleksije u dijalogu s prostorom | kulturpunkt

Refleksije u dijalogu s prostorom

Izvedbom Prve 3 umjetnička organizacija Škvadra u kontekstu prostornih zadanosti Garaže Kamba istražuje svoj dosadašnji rad i umjetničke preokupacije.

Pripremila: Ivana Pejić

Daljine nema, r. Ema Crnić

  • A
  • +
  • -

Garaža Kamba, pop-up galerija na adresi zagrebačkog dvorišta Ilice 37, u četvrtak i petak, 6. i 7. listopada otvara svoja vrata za site specific plesne izvedbe umjetničke organizacije Škvadra pod nazivom Prve 3. Na dva dana Kamba postaje vrstom privremene Škvadrine arhive, koja okuplja refleksije o prijašnjim radovima ovog kolektiva i istražuje umjetničke preokupacije koje su ga oblikovale.

Riječ je o kolektivu osnovanom 2018. godine, sačinjenom od devet mladih profesionalnih plesnih umjetnika i umjetnica koji stvaraju vlastite prilike, suradnje i projekte. Jedan od glavnih interesa kolektiva je suradnja s drugim plesačima, ali i umjetnicima iz različitih umjetničkih područja izvedbenih umjetnosti. 

Kroz premijernu i repriznu izvedbu Prve 3 članovi i članice Škvadre svoj dosadašnji rad istražuju ulazeći u dijalog s prostornim zadanostima same garaže. Refleksije prostora kao zajednički nazivnik iznjedrile su misao prenapučenja kojoj kolektiv pristupa iz tri perspektive – prostora intime, prostora očekivanja i prostora proizvodnje bez opipljivog cilja.

U skladu s njima strukturiran je i site specific rad koji čine tri pojedinačne izvedbe: Daljine nema, PreživjeliNešto novo, nešto staro, posuđeno i.... Prvi rad izveden je u formatu eksperimentalnog plesnog filma sastavljenog od četiri epizode i njihovih međuscena. Temeljen na knjizi Blizina svega, autora Ante Zlatka Stolice, film se bavi bliskošću i "zoomiranim pogledom u iskustva svakodnevnog života". Nešto novo, nešto staro, posuđeno i... gradi niz jednostavnih nepredvidljivih događaja u kojem se razmjena između publike i izvođača odvija kroz pokret, gledanje i slušanje, dok se Preživjeli intenzivno bave pitanjem smisla.

Izvedbe oba dana počinju u 20 sati, a detalje programa potražite na Facebook stranici događaja. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 03.10.2022

VEZANE VIJESTI

Duhovito rastvaranje ljetne svakodnevice

Piše: Gregor Sirotić Marušić
Plaža Aleksandra Švabića i Damira Klemenića, nastala u suradnji s kolektivom Škvadra, ujednačen je projekt koji ostavlja dojam rada skupine koja se prije svega dobro zabavlja.

Šuta, ples i prašina

Piše: Gregor Sirotić Marušić

Pokazujući kako je ples težak fizički rad, Arbajt propituje stav prema kojem umjetnici nisu "pravi" radnici.

Učimo, eksperimentiramo, testiramo

Razgovarao: Lujo Parežanin

Povodom izvedbe njihovog rada stasis: to visit, s plesnim umjetnicama Arianom Prpić i Annom Javoran razgovarali smo o prelasku iz studentskog u profesionalni život u plesu.