Regionalna fantastika | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Regionalna fantastika

Iako je izašao krajem studenom, novi, 15. broj Časopisa za književnu fantastiku Ubiq, tek će ovih dana krenuti u distribuciju.

Piše: Vatroslav Miloš

Ridley Scott, Blade Runner, 1982.

  • A
  • +
  • -

Podsjećamo, Ubiq je sredinom prošle godine, osim što se našao pod okriljem novoga izdavača SFere, doživio i stanovitu rekonceptualizaciju: iz "Književnoga časopisa za znanstvenu fantastiku" postao je "Časopis za književnu fantastiku" što, kako tvrde u uredništvu, "odražava i sama dosadašnja situacija u časopisu, a to je usklađenost i domaće žanrovske produkcije sa svjetskom, u kojoj je 'SF' počelo označavati 'spekulativnu fikciju', dakle književnu fantastiku uopće", ali i izbor iz regionalne produkcije fikcije i kritike. 

I dok smo u prošlom broju mogli čitati radove autora kao što su Dorotea Kovačićek, Ivan Lutz, Vigor Vukotić, Veronike Santo i Aleksandar Žiljak te kritička istraživanja Dejana Ognjanovića o "pogubnom djelovanju vremena" kod E. A. Poea i Stephena Kinga i Ante Jerića o "divljenju prostoru romana" Drenje i Viljevo Luke Bekavca, novi, 15. broj Ubiqa, uglavnom je koncentriran na fikciju. 

U prvome bloku zastupljene su novele Sanje Lovrenčić, Gorana Gluščića, Josipa Ergovića, Milene Stojanović, Jelene Crnjaković, Marka Marciuša i drugih, dok drugi blok predstavlja izbor priča pristiglih na Natječaj SFORA u organizaciji Knjižnice Vladimir Nazor u Zagrebu. U kritičkom je segmentu časopisa objavljen tekst Slavena Škapula naslovljen Imaginarij distopijskog filma

Časopis se možete nabaviti u knjižarama lanca Algoritam-Profil-Mozaik.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.01.2015