Regionalna znanstvena fantastika | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Regionalna znanstvena fantastika

Druga ovosezonska tribina iz serije SF u Booksi bavit će se regionalnom znanstvenom fantastikom.

20.11.2012 - 21.11.2012 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Gledano iz današnje perspektive, čini se da se znanstvena fantastika na prostoru bivše Jugoslavije razvijala unutar republičkih okvira. Postojale su tri jasno definirane i specifične scene, ona u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, dok je stanje u preostale tri republike bilo znatno slabije. Međutim, postojala su i barem dva, recimo, sastajališta u kojima su se sve tri scene ujedinjavale. Bio je to časopis Sirius i zagrebačka konvencija SFeraKon.

Raspadom Jugoslavije, podjela među scenama potvrđena je novim međunarodnim granicama, iako veze, svedene na individualne kontakte, nisu nikad u potpunosti prekinute. U zadnjih dvadeset godina, do izražaja još i više dolaze specifične karakteristike SF scena u pojedinim bivše-jugoslavenskim državama: nemogućnost ozbiljnijeg organiziranja u Sloveniji; konvencije, časopisi, nove generacije autora i izučavanje povijesti SF-a u Hrvatskoj; okretanje prema hororu, ažurni nakladnici prijevodnih izdanja i čitani autori u Srbiji. S druge strane, iako se u Bosni i Hercegovini zadnjih godina stvari pomiču nabolje, prvenstveno zahvaljujući naporima pojedinaca, iz Makedonije i Crne Gore, a o Kosovu da ne govorimo, skoro uopće nema vijesti o sustavno organiziranoj SF-sceni.

Poslijeratnom normalizacijom, veze među SF autorima, urednicima i nakladnicima se poboljšavaju. Srpski, bosanski i slovenski pisci, urednici, nakladnici i fanovi sve su češći gosti u hrvatskim zbirkama znanstvene fantastike i na konvencijama. Suradnja ide i u suprotnom smjeru i već se nekoliko godina čuju ozbiljne inicijative o potrebi još sustavnijeg međusobnog organiziranja, s mogućim osloncem na razne mehanizme potpore kulturnoj suradnji u okvirima EU.

Na ovoj tribini bit će govora o znanstvenoj fantastici na području bivše Jugoslavije, o povijesnom razvoju pojedinih scena, te o sadašnjem stanju u novonastalim državama. U kojoj mjeri su scene stvarno različite? Koliko su specifični uvjeti u kojima djeluju pisci SF-a? Kakve su mogućnosti za uzajamnu suradnju?

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik časopisa UBIQ, a gost je Goran Skrobonja iz Beograda, jedan od vodećih srpskih pisaca, urednika, nakladnika, autor hita Čovek koji je ubio Teslu, te urednik niza tematskih antologija u kojima su prisutni i hrvatski pisci.

Tribina će se održati u utorak, 20. studenog u 19 sati.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 14.11.2012