Regulacija urbane svakodnevnice | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Regulacija urbane svakodnevnice

Dvanaesto izdanje švicarske izložbe skulptura Le Mouvement ove će godine preispitati definiciju umjetnosti u javnom prostoru tako što neće proizvesti nikakvu skulpturu.

Rirkrit Tiravanija, U.F.O. – NAUT JK (Július Koller), 2012.

  • A
  • +
  • -

Le Mouvement je višedijelna izložba koja istražuje odnos skulpture i javnog prostora višestrukim izvedbama u švicarskom gradu Bielu, a odvija se u tri termina. Od 4. srpnja do 31. kolovoza odvija se program Sculptures on the Move koji propituje načine na koje se stalnost skulpture odnosi prema kratkotrajnoj materijalnosti tijela, uz radove rekonfiguriranih skulptura Oliviera Mosseta, Franza Eggenschwilera, Carla Burckhardta, Maxa Billa i performanse Alexa Cecchettija, Christiana Jankowskija, Marka Lulića i Ariane Reines.

Od 26. do 31. kolovoza, propitujući postoji li još uvijek javni prostor s obzirom na sveprisutnu regulaciju urbane svakodnevnice, program Performing the City donosi izvedbe u javnom prostoru Alexandre Bachzetsis, Nine Beier, Trishe Brown, Alexandre Pirici, Prinza Gholama i drugih, a od 30. kolovoza do 2. rujna The City Performed radovima Sanje Iveković, Neše Paripovića, Mladena Stilinovića, Ai Weiweija, Tomislava Gotovca i drugih, ispituje faktore koji utječu na odnos javnog prostora i umjetnosti performansa u kontekstu političke promjene.

Ovo je izdanje izložbe posvećeno isključivo preformansu. Program obuhvaća nekoliko isprepletenih tema poput korištenja javnog prostora te umjetnosti, kolektivnog i individualnog tijela u javnom prostoru. Na jednom mjestu okupivši heterogenu grupu povjesničara umjetnosti, teoretičara, kustosa i umjetnika, u sklopu programa održat će se i simpozij pod nazivom Performing the City, 4. i 5. srpnja. Na simpoziju, među ostalima, sudjeluju Jean-Luc Nancy, Bojana Cvejić, Nataša Petrešin-Bachelez, Chris Sharp, Thomas Strässle, Jan Verwoert. Simpozij je na engleskom jeziku, a sudjelovanje je besplatno.

Više o manifestaciji pod kustoskim vodstvom Giannija Jetzera i Chrisa Sharpa potražite ovdje.

M.M. / e-flux

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.06.2014