Regulacija važnih resursa | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Regulacija važnih resursa

Norveška je najavila potpuno prebacivanje s FM-a na digitalno emitiranje, dok isti prijedlog u Švedskoj i Finskoj nije dobio potporu građana. O radijskom spektru "brine" i Europska komisija.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Francis Bourgouin

Krajem travnja norveško ministarstvo kulture najavilo je potpuno prebacivanje s analogne frekvencijske modulacije (FM) na digitalno audio emitiranje (DAB, Digital Audio Broadcasting) tijekom 2017. godine. Prema anketama, trenutno oko 56 posto norveških slušatelja svaki dan koristi digitalni radio. Putem DAB-a svoj program već sada emitiraju 22 nacionalne postaje, a pet ih je na FM-u. Norveška je prva objavila datum za prijelaz na potpuno digitalni radio, no na istome rade i brojne zemlje u Europi i jugoistočnoj Aziji. 

No, nedavno je Švedska najavila odbacivanje DAB-a čije je potpuno uvođenje predložila bivša vlada desnog centra još 2014. godine, javlja Mreža europskih community medija. Trenutno je na vlasti koalicija socijalnih demokrata i zelenih. Tijekom javnih savjetovanja, prijedlog nije dobio potporu građana, javnih institucija, stručnjaka i trećeg medijskog sektora, konkretno community radija. S druge strane, odluku švedske vlade nisu blagonaklono dočekale velike emiterske kompanije i pružatelji usluga. Švedska se na taj način pridružila Finskoj koja je također odbacila potpuni prelazak na DAB što će vjerojatno zakomplicirati odluku Norveške čijih 60 posto kućanstava prima švedske FM radijske stanice. 

O radijskom spektru "brine" i Europska komisija, prvenstveno putem prioritizirane Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta (DSM) u kojoj je istaknuto da bi radijskim spektrom trebale upravljati države članice unutar harmoniziranog okvira koji je u skladu s potrebama DSM-a. To konkretno znači sljedeće: radijski je spektar ključan za implementaciju širokopojasnih usluga. Prodajom ili davanjem u koncesiju prava na spektar države članice mogu uprihoditi značajna sredstva kojima samo one raspolažu. No, upravljanje nacionalnim spektrom u praksi rezultira različitim trajanjima licenci, uvjetima njihova pribavljanja itd, što uzrokuje "prepreke za ulazak na nacionalno tržište, ometanje konkurencije i smanjenje predvidljivosti za europske investitore".  

Još 2013. Komisija je predložila da joj se dodjele ovlasti "za usklađivanje dostupnosti spektra, vremenskog rasporeda koncesija i trajanja prava na korištenje spektra", a u 2014. provela je konzultacije u kojima je sudjelovalo 356 građana i organizacija od kojih se oko 63 posto izjasnilo za utjecajniju ulogu Unije u reformi pojasa od 700 megaherca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.07.2015

VEZANE VIJESTI

Revizija ekskluzivnosti

Piše: Matija Mrakovčić
Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta (DSM) Europske komisije mogla bi otvoriti prostor daljnje deregulacije nacionalnih kulturnih i ekonomskih politika.

Šumovi, zvukovi, valovi

Pripremio: Vatroslav Miloš

Tina Gverović i Ben Cain rezidenti su Tate Britaina u sklopu projekta RadioCity 2014/2015.

Za zajednicu bez zajednice

Piše: Matija Mrakovčić
Na konferenciji Mreže europskih community medija govorilo se o (povlaštenom) položaju i utjecaju proizvođača medijskih sadržaja koje vode religijske institucije.