Reguliranje pristupa znanju | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Reguliranje pristupa znanju

Europska komisija predložila je modernizaciju pravila o autorskim pravima kako bi ih uskladila s tehnološkim razvojem i brzim promjenama povezanim s internetom.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Iain Farrell

  • A
  • +
  • -

Zaštita autorskih prava skup je pravila kojima se regulira zaštita djela poput knjiga, filmova ili glazbe i njihovo korištenje u komercijalne i nekomercijalne svrhe. Paket za modernizaciju autorskih prava Europske komisije uključuje dvije uredbe i dvije direktive. Njima se korisnicima želi omogućiti bolji izbor i pristup internetskom i prekograničnom sadržaju, stvaranje pravednijeg i održivijeg tržišta za stvaratelje, kreativne industrije i novinare, te poboljšanje propisa o autorskom pravu u području obrazovanja, istraživanja, kulturne baštine i uključivanja osoba s invaliditetom. 

Digitalni materijali za poučavanje i tehnologije za učenje u velikoj su većini zaštićeni copyrightom. Komisija je zato predložila iznimku koja bi obrazovnim ustanovama omogućila korištenje tih materijala kako bi ilustrirala poučavanje putem digitalnih alata te u prekograničnim online tečajevima. Direktiva bi trebala istraživačima diljem EU-a olakšati pristup tehnologijama data mininga radi analize velikih količina podataka. Sljedeća bi se iznimka odnosila na digitalno arhiviranje kulturne baštine za institucije. Također, predložena bi direktiva trebala urediti jednostavniji pristup objavljenim podacima slijepim i slabovidnim osobama.

U prijedlogu direktive o autorskim pravima, Komisija nudi rješenja kojima bi se zaštitile medijske kuće čiji se sadržaji objavljuju na internetu. Komisija predlaže uvođenje prava za izdavače sličnog pravu koje se odnosi na filmske i glazbene producente te druge dionike u kreativnim industrijama, npr. radiotelevizijske kuće. Tim bi se pristupom svim dionicima omogućio "jasan pravni okvir za licenciranje sadržaja za digitalnu upotrebu i pridonijelo razvoju inovativnih poslovnih modela od kojih će potrošači imati koristi".

Sadašnji pravni okvir Europske unije za zaštitu autorskih prava sadrži desetak direktiva, od kojh je većina donesena 2001. godine i, kao što ističe Komisija, ne odgovora sadašnjem stanju stvari s obzirom na brzi tehnološki napredak.

Kao dio strategije jedinstvenog digitalnog tržišta (Digital single market, DSM) predstavljene u svibnju 2015, današnji prijedlog upotpunjuje regulaciju prenosivosti zakonskog sadržaja, revidiranu direktivu o audiovizualnim medijima i uslugama te priopćenje o online platformama. Kasnije ove jeseni Komisija će predložiti direktivu kojom bi se poboljšala provedba svih tipova intelektualnih vlasničkih prava, uključujući copyright. Strategija DSM-a postavlja tri cilja i s njima povezanih šesnaest mjera, a Komisija ih sve namjerava donijeti do kraja ove godine.

Priopćenje za javnost Europske komisije preuzmite ovdje, a cjeloviti tekst prijedloga ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.09.2016

VEZANE VIJESTI

Ljudi, ne tržišta

Piše: Matija Mrakovčić
Telekomunikacijske tvrtke traže slabljenje neutralnosti mreže koja "ugrožava njihova ulaganja", a tehnička Vlada donijela je strategiju koja će osigurati "djelotvorno tržišno natjecanje".

Snažnija uloga regulatora

Piše: Matija Mrakovčić
Europska komisija predložila je nove inicijative u okviru Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta (DSM).

Revizija ekskluzivnosti

Piše: Matija Mrakovčić
Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta (DSM) Europske komisije mogla bi otvoriti prostor daljnje deregulacije nacionalnih kulturnih i ekonomskih politika.