(Re)interpretacija trećemajskog nasljeđa | kulturpunkt

(Re)interpretacija trećemajskog nasljeđa

Interdisciplinarni projekt 3. Maj_Studija Zaborava istražuje sjećanja na riječki škver, a svojim prilozima u proces se mogu uključiti svi zainteresirani. 

Pripremila: Hana Sirovica

FOTO: Tanja Kanazir

  • A
  • +
  • -

Brodogradilište 3. maj, nazvano po danu oslobođenja Rijeke od nacističke okupacije, uskoro će obilježiti 75. godišnjicu djelovanja pod tim imenom. Važno mjesto koje u kulturnoj memoriji grada pripada 3. maju, nekada svijetlome primjeru industrijskog uspjeha, danas jednome od simbola posljedica privatizacije, tema je projekta koji je pokrenula vizualna umjetnica Jadranka Lacković.

3. Maj_Studija Zaborava pokrenut je početkom 2022. godine, a kroz njega Lacković istražuje i interpretira nasljeđe riječkog škvera različitim umjetničkim formama. Uz snažnu osobnu motivaciju – projekt je posvećen pokojnom ocu, trećemajskom radniku  umjetnica s timom analizira 3. maj iz šire društvene perspektive te poziva sve povezane s brodogradilištem na sudjelovanje. Projekt će rezultirati interdisciplinarnom i participativnom izložbom koja će biti održana povodom obilježavanja 75. godišnjice brodogradilišta. 

Svi zainteresirani za sudjelovanje svoje priče, fotografije i druge memorabilije mogu poslati putem maila.  

Uz Jadranku Lacković, idejnu začetnicu i pokretačicu projekta, projektni tim čine Kristina Pandža, kustosica i interpretatorica industrijske povijesti te materijalne i nematerijalne baštine; Ivona Ivković, multidisciplinarna i eksperimentalna umjetnica koji djeluje u području zvuka, slike, signala i svega onoga što nastaje njihovim ispreplitanjem koja posljednjih 10 godina djeluje kao basistica i VJica grupe ŽEN; Tanja Kanazir, fotografkinja i vizualna interpretatorica grada Rijeke i njenih priča, ljudi i arhitekture te kulturologinja i producentica Maja Ogrizović.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 10.11.2022

VEZANE VIJESTI

Život industrije nakon umjetnosti

Piše: Bojan Krištofić

Ovogodišnji Bijenale industrijske umjetnosti promišlja neprekidnu nepredvidivost radnih uvjeta koja radnike u kulturi i industriji dovodi na gotovo jednaku, nesigurnu ravan.

Borba za Trešnjevku

Pripremio: Matko Vlahović

BLOK poziva na program Razvoj Trešnjevke koji obuhvaća izložbu u Bazi te popratni razgovor i šetnju na kojima će tematizirati urbanističku povijest kvarta.

Mala tvornica zastava po mjeri

Pripremila: Ivana Pejić

Udruga Drugo more i umjetnik Uroš Krčadinac pozivaju sve zainteresirane da izradom vlastite zastave sudjeluju u izložbi Svesvrstani.