Reinterpretacije povijesti | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Reinterpretacije povijesti

Sandra Vitaljić u Čakovcu predstavlja svoju nagrađenu knjigu Rat slikama – suvremena ratna fotografija.

06.11.2014 , Čakovec - Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa
  • A
  • +
  • -

Od analize propagandne uloge fotografije za vrijeme rata u Hrvatskoj u hrvatskim i srpskim medijima do modela medijske reprezentacije suvremenog ratnog izvještavanja iz Sirije ili Afganistana, knjiga se bavi analizom suvremene ratne fotografije. Stereotipna reprezentacija suprotstavljene skupine, Iračana i Afganistanaca u američkim medijima, dovodi do dehumanizacije cijele populacije, te potiče iživljavanje na civilima u iračkim zatvorima pod američkom upravom. Nasuprot tome, heroizacija i glorifikacija američkih vojnika putem fotografija u medijima podržava dominantnu sliku Amerike kao svjetskog pravednika. Propituje se uloga fotografa kao "neutralnog" svjedoka događaja, etikom foto-novinarstva kroz analizu primjera digitalne manipulacije, insceniranja događaja i poticanja na ubojstvo zbog fotografiranja. 

Ne samo u ratu, ali u ratu posebno, fotografija je idealno oružje – da oružje – za galvaniziranje i manipulaciju masama, za formiranje uvjerenja po volji manipulatora. Knjiga Sandre Vitaljić dotiče se različitih slikovitih manipulacija ratnom fotografijom kroz povijest, komentira i inovacije digitalizirane fotografije, a posebno se osvrće na manipulacije fotografijama tijekom ratova proizišlim iz raspada Jugoslavije. Knjigu čini analitički tekst – autoričin praški doktorat koji je za ovu priliku temeljito prerađen – ekskluzivni intervjui s desetak istaknutih ratnih fotografa i bogatstvo ilustracija od dvjestotinjak fotografija i reprodukcija novinskih stranica i snimaka. Nešto od toga materijala je uznemirujuće, čak šokantno. Ovo nije knjiga koja mijenja povijest, nego njezinu interpretaciju.

Sandra Vitaljić rođena je u Puli 1972. godine, magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala je iz područja povijesti i teorije fotografije 2010. godine. Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu, zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Polaroid Collection u SAD-u i privatnim zbirkama.

Predstavljanje knjige bit će održano u sklopu Književnog kluba u četvrtak 6. studenog u 17 sati, u prostoriji Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa u Čakovcu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 29.10.2014