Rekonceptualizacija | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Rekonceptualizacija

Prelazak u izdavački program SFere na određeni će način institucionalno natjerati časopis Ubiq da krene smjerom svoje vlastite zamišljene koncepcije.

  • A
  • +
  • -

Gašenjem nakladničke djelatnosti Mentora d.o.o., svojeg osnivačkog nakladnika, časopis Ubiq prelazi pod okrilje izdavačkog programa Društva za znanstvenu fantastiku SFera, u kojemu je časopis 2007. i osmišljen.

Časopis će od 14. broja, koji je rukopisno dovršen, promijeniti svoju uredničku koncepciju. U nastojanjima da se kvalitativno i stilski proširi polje fantastičkoga pisanja, Ubiq će umjesto podnaslova "književni časopis za znanstvenu fantastiku", biti određen kao "časopis za književnu fantastiku", čime se odražava i sama dosadašnja situacija u časopisu, a to je usklađenost i domaće žanrovske produkcije sa svjetskom, u kojoj je "SF" počelo označavati "spekulativnu fikciju", dakle književnu fantastiku uopće. Odlukom da se koristi tradicionalni izraz "književna fantastika", a ne novoprošireni izraz "spekulativna fikcija" Ubiq naznačava i dalje svoju primarnu literarnu misiju i funkciju, pri čemu oznaka "književne fantastike" i dalje pokriva sve moguće fantastičke i spekulativne žanrove od bajke i strave do znanstvene fantastike i fantasyja.

Najvažnija je odluka otvaranje i književnoga dijela časopisa široj regiji, pa tako već u 14. broju u Ubiqu novele objavljuju npr. vodeći srpski fantastički pisci Goran Skrobonja, Oto Oltvanji i Željko Obrenović.

"S obzirom da je natječaj Ministarstva kulture za potporu književnim časopisima u tijeku, pretpostavljamo da će Ubiq 14 biti objavljen o SFerinu trošku čim se omoguće svi tehnički i financijski uvjeti, a svakako prije ljeta. 14. broj Ubiqa svojevrstan je prijelazni broj, a od jeseni i 15. broja očekujemo zaživljavanje nove koncepcije časopisa, uz pomlađeno uredništvo, te uspostavljanje jače institucionalne suradnje s piscima u regiji pod pokroviteljstvom Društva SFera, ali i jačanje kritičke prakse u samom časopisu", najavljeno je iz Ubiqa.

Izvor: Ubiq

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.05.2014