Rekonceptualizacija | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Rekonceptualizacija

Prelazak u izdavački program SFere na određeni će način institucionalno natjerati časopis Ubiq da krene smjerom svoje vlastite zamišljene koncepcije.

Gašenjem nakladničke djelatnosti Mentora d.o.o., svojeg osnivačkog nakladnika, časopis Ubiq prelazi pod okrilje izdavačkog programa Društva za znanstvenu fantastiku SFera, u kojemu je časopis 2007. i osmišljen.

Časopis će od 14. broja, koji je rukopisno dovršen, promijeniti svoju uredničku koncepciju. U nastojanjima da se kvalitativno i stilski proširi polje fantastičkoga pisanja, Ubiq će umjesto podnaslova "književni časopis za znanstvenu fantastiku", biti određen kao "časopis za književnu fantastiku", čime se odražava i sama dosadašnja situacija u časopisu, a to je usklađenost i domaće žanrovske produkcije sa svjetskom, u kojoj je "SF" počelo označavati "spekulativnu fikciju", dakle književnu fantastiku uopće. Odlukom da se koristi tradicionalni izraz "književna fantastika", a ne novoprošireni izraz "spekulativna fikcija" Ubiq naznačava i dalje svoju primarnu literarnu misiju i funkciju, pri čemu oznaka "književne fantastike" i dalje pokriva sve moguće fantastičke i spekulativne žanrove od bajke i strave do znanstvene fantastike i fantasyja.

Najvažnija je odluka otvaranje i književnoga dijela časopisa široj regiji, pa tako već u 14. broju u Ubiqu novele objavljuju npr. vodeći srpski fantastički pisci Goran Skrobonja, Oto Oltvanji i Željko Obrenović.

"S obzirom da je natječaj Ministarstva kulture za potporu književnim časopisima u tijeku, pretpostavljamo da će Ubiq 14 biti objavljen o SFerinu trošku čim se omoguće svi tehnički i financijski uvjeti, a svakako prije ljeta. 14. broj Ubiqa svojevrstan je prijelazni broj, a od jeseni i 15. broja očekujemo zaživljavanje nove koncepcije časopisa, uz pomlađeno uredništvo, te uspostavljanje jače institucionalne suradnje s piscima u regiji pod pokroviteljstvom Društva SFera, ali i jačanje kritičke prakse u samom časopisu", najavljeno je iz Ubiqa.

Izvor: Ubiq

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.05.2014