Rekonstrukcija fenomena sjećanja | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Rekonstrukcija fenomena sjećanja

U sklopu međunarodnog projekta Literature in Flux, u Splitu, Tirani i Izmiru, održat će se brojna čitanja i diskusije pomoću kojih će se nastojati rekonstruirati fenomen sjećanja - na

Udruga KURS, hrvatski partner u projektu, najavljuje splitski program, koji započinje 1. ožujka, okruglim stolom na teme - međunarodna suradnja književnika s prostora JI Europe i njihovo mjesto u europskom kontekstu, posljedice civilizacijskog razvoja na identitet stare gradske jezgre te usporedbe na ravni Split-Tirana-Izmir. 

Literature in Flux je književno putovanje koje je pokrenula njemačka mreža HALMA. Želja je da priče s prostora Balkana i Turske potiče na kretanje, čime se omogućuje međuregionalni dijalog samih autora. Projekt inicira razmjenu onog zajedničkog, ali i različitog na području književnosti jedne regije u kojoj se isprepliću raznovrsne kulture i identiteti.
 
Godine 2011. putovanje je započelo na povijesnom parobrodu kojim se niz Dunav plovilo od Bugarske do Austrije. Ove godine protok književnosti se nastavlja – ovaj put uz obale Mediterana.

Tako će se od 1. do 10. ožujka u Splitu, Tirani i Izmiru održati brojna čitanja i diskusije pomoću kojih će se nastojati rekonstruirati fenomen sjećanja - naš osobni i onaj naših susjeda. Definiranjem odnosa naspram prošlosti u današnjem društveno-kulturološkom kontekstu produbit će se teme otvorene prilikom književnog putovanja niz Dunav, a u okviru ovih tema ujedno pokušat će se predvidjeti budućnost Europe. Povezuje li nas zajedničko kulturno naslijeđe ili je i ono ugroženo trenutnom gospodarskom krizom i jačanjem nacionalističkih pokreta? Projekt Literature in Flux poslužiti će kao ishodište za diskusiju o ovim i drugim temama, a u okviru istog biti će predstavljeni i novi književni prijevodi iz regije. 

U splitskom će dijelu programa sudjelovati Jurica Pavičić, Marijo Glavaš, Katja Grcić, Jasen Boko, Renato Baretić i Anela Borčić iz Hrvatske, Milo Jukić i Marko Tomaš iz Bosne i Hercegovine, Fatos Kongoli i Arian Leka iz Albanije, Valerie Fritsch iz Austrije, Johan de Boose iz Belgije te Yener Mavisel iz Turske. Više o programu potražite ovdje.  
Izvor: KURS / Fotografija: Lidija Žižić

 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.02.2012