Rekordna elektronička godina | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Rekordna elektronička godina

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom 2011. godine deset novih naslova, te je sada čita

  • A
  • +
  • -
Od deset objavljenih naslova, šest je još uvijek dostupno u tiskanom obliku. U istom razdoblju mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 150.369 posjetitelja, što je 30.167 posjetitelja više nego tijekom 2010. godine, odnosno porast od 25%.

Tijekom 2011. godine objavljeno je pet pjesničkih zbirki (Anđeli u koroti Ivana Hercega, Dok prelazim asfalt Krešimira Mićanovića, Underground Roberta Roklicera, Glasovne promjene Damira Šodana i Slijeganje ramenima Tvrtka Vukovića), jedan roman (Ekskurzija Nevena Ušumovića), jedna zbirka eseja (Krila u koferu Borisa Becka), jedan publicistički naslov (Snaga utopije – anarhističke ideje i prakse u drugoj polovici 20. stoljeća Dražena Šimleše), jedna zbirka književnih prikaza (Utočište od riječi Božidara Alajbegovića) i jedan svjetski klasik – Walden Henryja Davida Thoreaua.

U deset i pol godina projekta objavljena je 131 besplatna elektronička knjiga, u prosjeku gotovo 13 knjiga godišnje. Od 131 naslova, 31 su elektronički "originali", a sto su reizdanja, od kojih je 66 rasprodano, a 34 još uvijek dostupno u tiskanom obliku. Od 131 naslova, 62 su pjesničke zbirke (47%) koje je čitalo više od 165 tisuća posjetitelja (31%), 48 romani i zbirke kratkih proza (37%) koje je čitalo više od 217 tisuća posjetitelja (41%), deset publicističkih naslova (8%) koje je čitalo više od 97 tisuća posjetitelja (19%), dvije drame (1,5%) koje je čitalo više od 20 tisuća posjetitelja (4%), a devet preostalih naslova (eseji, teorija, književni prikazi) (6,5%) čitalo je više od 25 tisuća posjetitelja (5%). U istom razdoblju na mrežnim stranicama projekta bilo je više od milijun posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. 131 besplatnu elektroničku knjigu čitalo je više od pola milijuna posjetitelja, točnije 526.294, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od četiri tisuće posjetitelja. Najpopularniji naslov knjiga je Noama Chomskog Mediji, propaganda i sistem koja je skupila više od 60 tisuća čitatelja.

DPKM u 2012. planira objaviti još deset novih besplatnih naslova, a među njima i knjige Stanka Andrića, Tomice Bajsića, Branka Maleša, Damira Šodana, Henryja Davida Thoreaua i Hrvoja Turkovića, najavljuje Krešimir Pintarić.
Izvor: DPKM

 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.01.2012