Rekreacija sjećanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Rekreacija sjećanja

Izložbom Treće vrijeme splitska umjetnica Neli Ružić nastavlja istraživati preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja i zaborava u odnosu na migracijske i tranzicijske identitete

17.11.2017 - 06.12.2017 , Zagreb - Galerija AŽ

FOTO: Zoran Alajbeg

Izložba Treće vrijeme splitske umjetnice Neli Ružić otvara se u Galeriji AŽ Atelijeri Žitnjak, 17. studenog u 19 sati. U seriji multimedijalnih radova međusobno povezanih interakcijom biografskih elemenata sjećanja i povijesnih točaka kolektivne memorije, Neli Ružić nastavlja istraživati preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja i zaborava u odnosu na migracijske i tranzicijske identitete, što je i osnovna tema njezinog umjetničkog djelovanja.

''Rekreacija sjećanja osnova je umjetničke prakse Neli Ružić. Bliska modelu kulturnog pamćenja gdje se čuvanje, pohrana i simbolizacija nameću kao uporišta identiteta. Pozivajući se većinom na politička pitanja, teme individualne i kolektivne memorije, stvarnost sagledava u terminima brisanja, ponavljanja, prisjećanja, utemeljenih ponajprije u vlastitom iskustvu lomova i kulturnog izmještanja koje se dogodilo triput: društvenim preokretom u domicilnoj Hrvatskoj (Jugoslaviji) početkom devedesetih, odlaskom iz nje krajem devedesetih te iznuđenim povratkom nakon trinaest godina. Oslanja se na neposredni horizont biografskog prisjećanja i usmenog predanja, razvezuje povijest od memorije, koja se neotporna na cenzuru i promjene (zaborav i ponovno buđenje) odvija kao spontano i posve ljudsko procesiranje gomilanja života. Takvim sjećanjem zaokupljen je rad Neli Ružić, gdje suspregnuta mjesta i neizrečene misli, postaju nadopuna praznina jer povijest nije registrirala, ili je profiltrirala i preskočila", piše u tekstu kustosica Sabina Salamon.

Izložba ostaje otvorena do 6. prisinca.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.11.2017