Rekvijem za Z. | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Rekvijem za Z.

Premijerna izvedba nove plesne predstave Zagrebačkog plesnog ansambla bit će održana u Zagrebačkom kazalištu mladih.

03.06.2014 - 04.06.2014 , Zagreb - Zagrebačko kazalište mladih
  • A
  • +
  • -

Nova plesna predstava ZPA nastala je iz intimne potrebe koreografkinje Snježane Abramović Milković da postavljanjem prolaznosti na scenu pokuša dokučiti kako se s tom prolaznošću možemo nositi van scene, istovremeno se djelomično nastavljajući na autoričine prethodne tematske preokupacije, poznate iz njenih koreografija Interface i Ogoljeno u kojima se, između ostalog, bavila i fenomenima otuđenja u suvremenom društvu. Nastanjujući istodobno dva svijeta, svijet svakodnevice koji je ispunjen metaforičkim ludilom dnevnog ritma, te svijet u kojem je ta logika zaustavljena i zamijenjena radom na dubinskim odnosima, plesači traže odgovore na pitanja o vlastitim i tuđim nestalnostima, nestajanjima, odlascima, nemoćima... otkrivajući da ispod površina frenetičnosti postoje slojevi bliskosti do kojih se nije uvijek najlakše probiti.

Uvodeći u tu igru, osim vlastitih tijela, i jednu kameru kojom upravljaju iz ruke, plesači istovremeno propituju i načine na koje su međuljudski odnosi danas medijatizirani, postavljajući znak pitanja iznad prevladavajućih lamentacija koje pomalo simplificirano tvrde da je sve što tehnologija čini – otuđivanje. Prisutnost kamere i platna (koje je ujedno ovdje i jedina scenografija) tako ne predstavlja prisutnost stranih tijela na sceni, pukih hladnih tehnoloških objekata, već otvara perspektive za suigru između stvarnih tijela i slika tih stvarnih tijela, između pogleda onog koji snima, onih koji su snimani i onih koji sve to gledaju uživo.

 Koncept i koreografiju potpisuje Snježana Abramović Milković. Sukreatori i izvođači su Petra Chelfi, Martina Nevistić, Petra Valentić, Ognjen Vučinić, Nika Lilek i László Takács. Dramaturginja je Jasna Žmak, kostimografnja Kristina Jakovac Bangoura, a za glazbu je zaslužan Uroš Petković.

Predstava će biti izvedena u sklopu Tjedna suvremenog plesa, u Zagrebačkom kazalištu mladih 3. lipnja, s početkom u 21 sat. Reprizna izvedba bit će održana 4. lipnja u 20 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 29.05.2014