Religija i javnost | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Religija i javnost

U okviru ciklusa Permesso di soggiorno, predstavljanje je knjige Vjera u dijalog: sekularno i religijsko u razgovoru proizašla iz ciklusa javnih predavanja i tribina.

16.02.2017 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc
  • A
  • +
  • -

Predstavljanje knjige Vjera u dijalog: sekularno i religijsko u razgovoru urednika Zorana Grozdanova i Nebojše Zelića u izdanju CeKaDe i Ex librisa iz Rijeke, a koja sadrži razgovore fra Ivana Šarčevića, Viktora Ivančića, fra Drage Bojića, Predraga Lucića, Željka Tanjića i Hrvoja Jurića te predavanja Terese Forcades, Regine Ammicht-Quinn i Norberta Recka, održat će se u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak, 16. veljače od 19 sati u okviru ciklusa Permesso di soggiorno.

Knjiga je proizašla iz ciklusa javnih predavanja i tribina pod nazivom ‘Religija i javnost’ održanih od rujna 2014. do svibnja 2015. na riječkom Filozofskom fakultetu i u Art kinu Croatia.

U predgovoru naslovljenom Pluralizam u (ne)slaganju objašnjavaju urednici Zoran Grozdanov i Nebojša Zelič, ove javne razgovore  inicirao je tadašnji dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar, a zadatak im je bio "propitati mjesto i ulogu religijskog argumenta u javnoj sferi", te "ponuditi drugačija gledišta (...) u odnosu na stavove koji prevladavaju u hrvatskom javnom prostoru". U knjizi autori propituju mogu li se pripadnici različitih, a ponekad i dijametralno oprečnih svjetonazora složiti u određenim relevantnim društveno-političkim, ali i moralnim temama i mora li nužno netko tko s religijskim argumentima ulazi u javnu raspravu biti unaprijed percipiran kao konzervativan ili ultrakonzervativan pripadnik društva. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.02.2017