Reproduktivna prava u fokusu | kulturpunkt

Reproduktivna prava u fokusu

Književno-filmska večer Kina Katarina uključuje projekciju filma Događaj te promociju prijevoda istoimenog romana Annie Ernaux koja tematizira vlastito iskustvo pobačaja.

Pripremila: Ivana Pejić

Događaj (2021.), r. Audrey Diwan

  • A
  • +
  • -

Kino Katarina, program filmskih večeri na otvorenom koji se sedmu godinu kontinuirano održava u Puli i kojim se reagira na aktualne društvene probleme, ovoga puta priprema književno-filmski program na temu reproduktivnih prava. Recentni događaji poput slučaja Čavajda, poništavanja povijesne odluke u slučaju Roe protiv Wade iz 1973. u SAD-u, ali i svakodnevna slična iskustva žena koja vrijedno dokumentiraju ovdašnje feminističke inicijative, podsjećaju nas da jednom izborena prava poput onog na legalan pobačaj ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. 

U prvom dijelu večeri predviđen je razgovor s povodom, odnosno premijerno predstavljanje hrvatskog prijevoda kratkog autobiografskog romana Događaj Annie Ernaux, u kojem autorica tematizira vlastito iskustvo pobačaja. Roman je objavljen u Booksinoj i MaMinoj biblioteci Prijatelji koja, uz prošlogodišnju knjigu Jedna žena, sada broji dva Ernauxina naslova. 

Knjigu će predstaviti njezina prevoditeljica, Milena Ostojić u čijem se književnom prevodilačkom opusu nalazi i hvaljeni Povratak u Reims Didiera Eribona, a  bila je i redovita prevoditeljica za hrvatsko izdanje časopisa Le Monde diplomatique. U razgovoru sudjeluje i Ana Lovreković, članica feminističkog kolektiva fAKTIV i Platforme za reproduktivnu pravdu, koja se pretežno bavi pravom na dostupan i siguran pobačaj, dok će razgovor moderirati sociologinja Dora Levačić iz uredništva regionalnog portala Bilten, koja piše, uređuje i prevodi tekstove o feminizmu i radničkim pravima.

Filmski dio programa započinje kratkometražnim filmom Ljubice Janković AB iz 1977. Riječ je o diplomskom filmu rodom Puljanke Ljubice Janković Lazarić sa studija filmske i TV režije u klasi prof. Ante Babaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u produkciji Zagreb filma. Redateljica u filmu prati mladu djevojku od odluke da počini pobačaj, preko razgovora s majkom i liječnicom o razlozima za takvu odluku, do trenutaka nakon samoga čina koje dijeli s drugim ženama koje su obavile pobačaj.

Slijedi film Događaj, filmska adaptacija istoimenog romana o kojem je bilo riječi u prvom dijelu programa. Film u režiji francuske redateljice Audrey Diwan nagrađen je Zlatnim lavom za najbolji film na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu. Priča prati mladu studenticu Anne koja odlučuje pobaciti kako bi završila studij i pobjegla od sputane egzistencije u radničkoj obitelji. No godina je 1963., pobačaj u Francuskoj je zabranjen, a vremena je malo – Anneini ispiti se bliže i njezin trbuh je sve vidljiviji. Potraga za ilegalnim pobačajem pokazuje se težom od očekivanog.

Programi Kina Katarina odvijaju se uglavnom u napuštenom, perifernom dijelu Pule, na lokacijama kojima potiče na korištenje i osmišljavanje novih namjena takvih prostora, kao i ideje o nužnosti njihove dostupnosti svim građanima. S obzirom program u čijem su fokusu reproduktivna ženska prava izabrana lokacija je dvorišna terasa starog rodilišta u Puli, gdje književno-filmski program započinje 1. kolovoza u 20 sati.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.08.2022

VEZANE VIJESTI

Konflikt, a ne reprezentacija

Piše: Lujo Parežanin

Dijalog o umjetnosti i politici Kena Loacha i Édouarda Louisa vrijedan je dokument susreta dvaju izuzetno važnih lijevih glasova u filmu i književnosti.

Doprinos kontinuitetu otpora

Piše: Ivana Pejić

Zbornik Reproduktivna pravda za pravednije društvo pitanje ženskih reproduktivnih prava promišlja u širem kontekstu društvenih nejednakosti.

Crni ponedjeljak u Poljskoj

Piše: Martina Domladovac
Inicijativa Obrani pravo na izbor u znak podrške ženama u Poljskoj na uglu Varšavske i Cvjetnog trga organizira prosvjednu akciju.