Restaging Monument | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Restaging Monument

Izložba Luize Margan nastavak je radova u kojima se bavi ulogom i učinkom spomenika u javnom prostoru, preispitujući odnos između povijesti i moći.

02.08.2014 , Rovinjsko Selo - Studio Golo brdo
  • A
  • +
  • -

U Studiju Golo Brdo umjetnica Luiza Margan pokazat će nastavak radova u kojima se bavi ulogom i učinkom spomenika u javnom prostoru, preispitujući odnos između povijesti i moći koje su u njih utakani i koji obilježavaju kako svakodnevne društvene interakcije tako i jezik. Izložba Restaging Monument otvara se u subotu, 2. kolovoza u 20 sati.

Margan pokazuje rad koji se nadovezuje na njenu nedavno izvedenu akciju u javnom prostoru, Oči u oči sa slobodom izvedenom u sklopu Spajalice 2014. u Rijeci. Rad je omogučio stanovnicima Rijeke da dizalicom budu podignuti na visinu od cca 22 m, do visine kipova brončanih partizana, tj, da stanu oči-u-oči sa centralnom figurom partizanke. Cilj rada bio je potaknuti nova promišljanja o moći spomenika da animiraju ljude, o njihovom simboličnom značenju, ali i nostalgiji prema ideološkim obećanjima političke prošlosti.

Na Golom Brdu umjetnica će pokazati seriju fotomontaža baziranih na fotografijama koje je pridobila iz obiteljskog arhiva kipara Matkovića koje prikazuju kipara kako pozira ispred različitih faza nastanka spomenika koje ona postavlja u nov odnos s vlastitim fotografskim materijalom.

Skulptura Oslobođenja kao i sam okoliš Golog Brda poslužiti će kao experimentalna platforma za suradnju s umjetnikom Philipom Leitnerom (AT) koji se bavi zvukom, u performativnom i skulpuralnom promišljanju ideje monumentalnosti, njene reprezentacije i moguće dematerijalizacije.

Luiza Margan ( rođena u Rijeci, živi u Hrvatskoj i Austriji), istražuje različite uloge i autonomne strategije umjetničkog rada i ‘performativnost rada’ unutar okvira ‘imaterijalne produkcije’. Njena praksa je istraživačka i nastaje u obliku izložbi, radova za javni prostor, tiskanim medijima i filmu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 31.07.2014