Retrospektiva Metke Krašovec | kulturpunkt

Retrospektiva Metke Krašovec

Povodom 70.-og rođendana jedne od najpoznatijih slovenskih slikarica Metke Krašovec u ljubljanskoj Modernoj galeriji postavljena je retrospektiva njenog dugogodišnjeg rada.

Piše: Marijan Pap
  • A
  • +
  • -

Metka Krašovec rodila se 1941, zanimljivo u blizini jedne od najstarijih ljubljanskih galerija Equarne. Unatoč burnom životu i čestim seljenjima studirala je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani te se usmjerila za slikarstvo i grafiku u klasi prof. Gabrijela Stupice odnosno prof. Rika Debenjaka, a '70-ih godina postala je stipendistica na Royal College u Londonu te poslije povratka u Sloveniju predaje na Akedemiji. 

Retrospektiva je raspoređena u pet velikih prostorija zapadnog krila Moderne galerije te pokriva više od četiri desetljeća neprekinutog i iznimno plodnog kreativnog izraza, predstavljajući sva ključna razdoblja u smislu različitosti sadržaja i stila, crteža i slika. 

Počevši od Crvenog perioda iz ranog razdoblja od 1970. do 1979. godine, u kojem se različitim osvjetljenjima i crvenom bojom želi dostići ono metafizičko u građevinama, izložba vodi do crteža i grafika s početka i neoklasicističkih radova s kraja 1980-ih. Od tih godina razvoj teče do "svježih" faza u kojima se tzv. neoklasicistički izraz razvija u prikazivanju gotovo ikonografskih anđeoskih figura u primorskom ozračju borovih šuma. Time su potvrđene riječi dr. Tomaža Brejca o Metki Krašovec koji je nekoć zapisao da je intelektualna domovina slikarice zasigurno Mediteran (Jadran). Izloženo je 65 slika velikog formata i 120 crteža na papiru, mnogi od kojih su posuđeni iz raznih slovenskih javnih i privatnih kolekcija čime je izložba značajno obogaćena. Djela su odabrana i prezentirana od strane kustosice Martine Vovk. Treba reći da je izložba popraćena bogatim katalogom na slovenskom i engleskom jeziku u kojemu su rad umjetnice i njen značaj svojim tekstovima potvrdili Petja Grafenauer, Miklavž Komelj, Andrej Medved, Tonko Maroević i Martina Vovk uz autobiografsku crticu Metke Krašovec te brojne reprodukcije.

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 04.04.2012