Revitalizacija kinoprikazivačke mreže | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Revitalizacija kinoprikazivačke mreže

Projekt Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača stanovnicima 27 gradova diljem Hrvatske osigurat će tehnički opremljene dvorane te vrijedne filmske sadržaje.

Na konferenciji za medije održanoj 8. srpnja prisustvovali su ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača Tina Hajon te tridesetak predstavnika gradskih uprava i kinoprikazivača iz svih dijelova Hrvatske.

Digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva 2010. - 2014. i strateški projekt koji su zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava s ciljem osnaživanja nezavisnih kinoprikazivača, povećanja gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturalne ponude u gradovima i malim sredinama.

"Nalazimo se u konačnoj fazi realizacije projekta na kojem se radi dvije godine: projekta stvaranja neovisne nacionalne mreže art-kina. U prvome krugu digitalizacije tehnički ćemo opremiti 28 kina u 18 županija i 27 gradova. Riječ je o projektu koji osim tehničkog može imati sasvim emotivni kontekst – svi volimo pogledati dobar film, ali u svojim mjestima možda nemamo kino u kojem u njemu možemo uživati. Kino je mjesto sazrijevanja i upoznavanja svijeta s jedne i druge strane ekrana. Kino je mjesto okupljanja grada i mi ga vraćamo u tome pravcu. Često se govori da su nove tehnologije uništile kino. Ovaj projekt temelji se na obratu – iskorištavamo nove tehnologije kako bismo ljude ponovno vratili u kina, a to možemo jedino ako im u njihovim mjestima pružimo tehnički kvalitetnu i financijski dostupnu uslugu i, što je najvažnije, kvalitetan program", izjavila je Andrea Zlatar Violić.

Grafika planirane digitalizacije kino-mreže

Voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kina Tina Hajon stavila je projekt digitalizacije u europski kontekst: "Realizacijom ovog projekta Hrvatska postaje jednim od najboljih primjera europske prakse. Dok mnoge zemlje i dalje nemaju razvijenu nacionalnu strategiju digitalizacije i potpore nezavisnim kinima, Hrvatska će do kraja rujna biti 90% digitalizirana. Ovaj je projekt jedinstven u Europi, jer se radi o kombinaciji tehnološkog unapređenja, ali istodobno i implementacije filmskog programa te razvoja djelatnosti" i dodala: "Sustavno ćemo raditi na osnaživanju i promociji kinoprikazivačke djelatnosti koja je najvažniji sektor filmske industrije. Dakle, ovo nije kraj ovog procesa: već u jesen nastavljamo s okruglim stolovima, diskusijama i programima edukacije na temu diversifikacije, distribucije i umrežavanja".

Ovim projektom obuhvaćeno je 28 od ukupno 43 nezavisna kina u Hrvatskoj, a tehničko opremanje njihovih dvorana trebalo bi završiti na jesen ove godine.

Izvor: HAVC

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.07.2013