Revolucija poetskog jezika | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Revolucija poetskog jezika

Ime jedne od ključnih protagonistica moderne književnosti, Gertrude Stein, umjetničkoj je publici poznato uglavnom po portretu koji je 1906. naslikao Pablo Picasso.

04.01.2017 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Konceptualna umjetnička instalacija Salon de Fleurus, koncipirana početkom 1990-ih, ističe važnost njezina kolekcionarskog djelovanja u procesima uspostave kanona modernog slikarstva i artikulacije modernističke historiografije umjetnosti.

Međutim, utjecaj književnog opusa Gertrude Stein, odnosno njezine “revolucije poetskog jezika” na avangardne umjetničke prakse redovito ostaje izvan fokusa teorije i kritike vizualnih umjetnosti. Davno prije nego što je konceptualna umjetnost šezdesetih godina dvadesetog stoljeća u središte umjetničkog interesa stavila sam pojam jezika, Gertrude Stein izrekla je u jednom od svojih performativnih predavanja sljedeće: "Jezik kao stvarna stvar nije imitacija ni zvukova, ni boja ni emocija, on je intelektualna rekreacija i o tome nema dvojbe, i to će tako ostati dok god čovječanstvo nešto znači. Dakle, svatko se mora držati jezika, svog jezika koji postaje izgovoren i napisan i koji u sebi sadrži svu povijest svoje intelektualne rekreacije".

U stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu postoji izložbena cjelina naslovljena Duchampova kabanica. Međutim, u Duchampovu ideju umjetnosti, važniju od samog estetičkog produkta, nedvojbeno je utkan jezični eksperiment Gertrude Stein. Stoga će Leonida Kovač u srijedu, 4. siječnja u 17 sati govoriti o djelu Gertrude Stein kao o fenomenu koji je anticipirao mnoge danas poznate radikalne umjetničke prakse.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.01.2017