Revolucija u dnevnoj sobi | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Revolucija u dnevnoj sobi

U sklopu filmskog programa Kolumbovo jaje bit će prikazani filmovi Četverodimenzionalna kuća Mirjane Božin i Betonske priče Lorenza Findeisena.

28.06.2016 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

Projekcija filmova Četverodimenzionalna kuća Mirjane Božin (9') iz 1982. i Betonske priče Lorenza Findeisena (52') iz 2014. održat će se u utorak, 28. lipnja u 20 sati, u sklopu filmskog programa Kolumbovo jaje kustosice Petre Belc.

"Poetsko-strukturalna priča jedne žene, s referencama na hiperkocku kanadskog eksperimentalista i animatora Normana McLarena, u novoj je projekciji ciklusa Kolumbovo jaje suprotstavljena višestrukim pričama stanovnika Europe, čiji se domovi nalaze u betonskim kockama standardizirane stambene gradnje. Četverodimenzionalna kuća (1982) pjesnikinje Mirjane Božin meditativnim filmskim postupcima opisuje interijer autoričine sobe i emociju sfere privatnoga,  dok se u Betonskim pričama (Concrete stories, 2014) redatelj Lorenz Findeisen bavi ispovijestima različitih stanovnika identičnih socijalističkih domova, pletući pritom mrežu ekonomskih i političko-povijesnih razloga koji su doveli do izgradnje uniformnog tipa socijalističkih naselja. 'Sve je isto, samo je namještaj drugačiji', kazat će jedan od protagonista Betonskih priča, dok nam redatelj u najavi za film poručuje: 'Vrlo uskoro, naša socijalistička revolucija otpočet će u vašoj vlastitoj dnevnoj sobi'", stoji u najavi projekcije.

O programu Kolumbovo jaje: Filmsko i urbanističko ispisivanje prostora na višestruke načine oblikuje i strukturira našu svakodnevicu, pa je i središnja točka filmskog programa posvećenog stanovanju stoga dvostrana: pitanje planske stanogradnje namijenjene radničkoj klasi razmatra se na podlozi različitih oblika kroz koje ih je film u zadnjih stotinu godina nastojao artikulirati. Od pojave ranog filmsko-propagadnog optimizma i inoviranja u razvoju dokumentarne forme, kroz njegovo britko ironiziranje i satiru, pa sve do eksperimentalnih formi koje u središte postavljaju neposredan odnos čovjeka s njegovim domom, nastoje se u fokus dovesti kompleksne veze pojedinca i utopističkih/idealnih vizija stanovanja.

Tijekom projekcija organizirano je čuvanje djece s Petrom Bokić, dramskom pedagoginjom i klaunicom. Zainteresirani mogu putem elektroničke pošte najaviti broj i dob djece najkasnije do ponedjeljka 27. lipnja u 12 sati. Filmski program Kolumbovo jaje dio je [BLOK]-ova projekta Umjetnici za kvart

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.06.2016