Revolution now & forever | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Revolution now & forever

Međunarodna novomedijska izložba imat će dva otvorenja.

09.05.2012 - 19.05.2012 , Zagreb - Galerija Studentskog centra
  • A
  • +
  • -

Prvo otvorenje održat će se u srijedu, 9. svibnja u Galeriji SC u 20 sati gdje će biti biti otvoren dio izložbe pod nazivom Revolution Now. Predstavit će se ukupno 11 umjetnika, a na samom otvorenju biti će performansi Marijana Crtalića: Političko disanje i Gorana Ristića: Art must be strong, posvećen Slavenu Tolju, te predavanje / instalacija Andreja Mirčeva: Tajni adept revolucije.

U četvrtak, 10. svibnjau Galeriji VN u 20 sati, otvorit će se drugi dio izložbe pod nazivom Revolution Forever, gdje će se predstaviti također 11 novomedijskih radova, a otvorenje će popratiti glazbeni performans The Mass Borisa Kadina i Gilda Bavčevića s interface intervencijom Natashe Kadin.

Početak kreiranja projekta Revolution now & forever je bio citat iz nadrealističkog manifesta kao polazišne točke za propitivanje odnosa Revolucije i Umjetnika (revoluirane individue). Ono što je na početku bilo evidentno jest dugi ljubavnički odnos Umjetnosti i Revolucije. Umjetnici Revoluciju koriste poput eksperimentalne sonde za testiranje različitih društvenih odnosa, javnih ili privatnih, te se njihovi radovi danas koriste različitim medijskim prezentacijama, od videa, performansa, instalacije, javne akcije, predavanja, razgovora do interaktivnih net projekata. Ono što te radove definira u odnosu spram Revolucije jest njihov relacijski odnos prema čovjeku, njihova sposobnost da se obrate svakom pojedinačno, proizvodeći efekt obrnutog Drugog. Za razliku od medijske manipulacije Revolucijom koja vodi do vizualnih atmosfera nesigurnosti, panike, ksenofobije i agresivnosti prema Drugom u širokom rasponu, umjetnici u svojim radovima pokazuju Revoluciju kroz empatiju, kroz dijalog sa sviješću, kroz aktivnu participaciju prisutnih, kroz logiku sudjelovanja i horizontalne strukture svijeta. Revolucija treba svoje sljedbenike, žrtve, otpore, marševe, databaze, reforme, umjetnost, jačinu, slabost, plač, jeku...

Izložba će biti popraćena umjetničkim akcijama i intervencijama u javnim prostorima Zagreba. Izložba ostaje otvorena do 19. svibnja kada će u Galeriji SC Boris Bakal predstaviti kultni projekt Bank Money Worshipers, koji je prvi put izveden 1994.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 07.05.2012