Rezidencijalni program u Portugalu | kulturpunkt

Natječaji Rezidencijalni program

<

Rezidencijalni program u Portugalu

U fokusu programa je medij keramike, a poziv se odnosi na članove/ice zagrebačkog HDLU-a.

ROK: 18.09.2019

Otvoren je natječaj za rezidencijalni program u portugalskom gradu Aveiro koji će se održati od 1. do 30. studenog 2019. godine. Natječaj je otvoren za 3 umjetnika/ce koji su rođeni ili žive u jednom od gradova iz Creart mreže.

Rezidencijalni boravak u gradu Aveiro izabranim umjetnicima osigurat će putne troškove (u visini do 500 eura), honorar do 500 eura (za troškove života, produkcije radova i druge troškove), smještaj i studio za rad.

Tri vizualna umjetnika imat će priliku stvarati u mediju keramike. Tijekom rezidencije umjetnici će imati raznovrstan kulturni program, usmjeren na tehnologiju i stilove izrade keramike u suradnji s profesionalnim partnerima. Umjetnici će imati nekoliko dana za kulturno/izletnički program i razvoj projekata dok će ostali dani biti osigurani za realizaciju projekata. Projekti bi trebali biti usmjereni na izradu predmeta, dizajn, slikanje keramike, instalaciju, zidnu umjetnost, dizajn pločica ili keramike, eksperimentiranje ili javnu umjetnost. Poželjno je da umjetnici svoje projekte povezuju s elementima lokalnog identiteta grada Aveira, i njegovu bogatu tradiciju keramike.

Prijedlozi se prihvaćaju za unutarnja ili vanjska (javna) umjetnička djela utemeljena na: 

1) proizvodnji predmeta od porculana, fajansa ili crvene gline;

2) eksperimentalnoj keramici i slikanju na keramici;

3) gotovim keramičkim instalacijama;

4) eksperimentiranju s pločicama;

Ili miješanju od nekoliko opcija. Umjetnici bi trebali planirati projekte koji se mogu realizirati tijekom rezidencije.

Aveiro će umjetnicima osigurati mentora koji će im pomagati i prilikom instalacije radova u gradu i koji će organizirati događanja za upoznavanje lokalnih umjetnika, kako bi CreArt umjetnici mogli predstaviti svoje radove. Tri odabrana umjetnika razvit će svoje prijedloge s kustosima prije nego što započnu rezidenciju kako bi definirali i osmislili adekvatni projekt. U toku rezidencije bit će organizirani dani otvorenih vrata za posjetitelje (učenike, škole i javnost općenito). Održat će se i završna javna prezentacija radova nastalih tijekom rezidencije (grupna izložba). Od umjetnika se očekuje da budu posvećeni svakodnevnom sudjelovanju i radu na rezidenciji te da na kraju programa predoče završno izvješće. Jedno od proizvedenih djela mora ostati u Aveiru i biti će uključeno u zbirku umjetničke keramike Gradskog muzeja.

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji žive u Gradu Zagrebu ili koji su rođeni u Gradu Zagrebu ili koji aktivno djeluju na zagrebačkoj umjetničkoj sceni.

Više o uvjetima i načinu prijave potražite u punom tekstu natječaja.

Rok za prijavu je 18. rujan.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 27.08.2019