Rezovi i posljedice | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Rezovi i posljedice

Culture Action Europe poziva sve one u nestalnim i nestabilnim radnim odnosima da ispune anketu kojoj je cilj ocrtavanje nedostataka u ostvarenim socijalnim pravima i zaštiti.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: s3aphotography

  • A
  • +
  • -

Anketa nastala u suradnji mreže Culture Action Europe i organizacije SMartBE osmišljena je za sve freelancere, projektne suradnike, radnike na određeno te samozaposlene koji bi svojim odgovorima mogli omogućiti bolje razumijevanje propusta u socijalnoj zaštiti u kontekstu razlika u društvenom statusu ili zemlji porijekla, s posebnim naglaskom na zdravstvenu zaštitu. 

Izvjesno je da se poziv za sudjelovanje u anketi ne poklapa posve slučajno s trenutnim stanjem u većem dijelu Europe, što se veće prisutnosti prekarnog rada tiče. Osim s već davno utabanim modelima prekarijata, u kojem se izrabljivanje i nestabilni radni uvjeti reproduciraju nauštrb onih radnika s najnižim primanjima, napose fizičkih radnika te svih koji trpe izravne posljedice (post)tranzicijskog divljanja krupnog kapitala, treba računati i na ponešto drugačiji tip prekarnog rada, koji se možda sam tako glasno i ne naziva.

S obzirom na hrvatski kontekst, može se prepoznati da u tu skupinu ulaze razni tipovi djelatnosti, od širokog spektra rada u kulturi, odnedavno i akademskog rada, pa sve do niza specifično humanističkih djelatnosti poput prevođenja, (kratkotrajnog) projektnog rada te obavljanja sitne administracije. Stoga, bilo da se radi o radu u organizacijama civilnog društva, privremenom radu u visoko budžetiranim kulturnim institucijama ili oslanjanju na privremene mjere zapošljavanja mladih, rezultat je malo toga upisanog u radnu knjižicu, a često i ništa, kao i niska te nestalna primanja.

Ova anketa usmjerena je upravo prema osvještavanju specifičnih situacija u raznim zemljama, kako bi se podigla svijest o razvoju politika zapošljavanja i utjecaju istih na socijalna prava i zaštitu. Poseban naglasak ankete je na zdravstvenoj zaštiti, odnosno na svim situacijama i stanjima koja utječu na nečiju radnu sposobnost, bilo da se radi o bolesti, ozljedi na radu, bolesti stečenoj na radnom mjestu, nužnoj dugotrajnoj njezi te trudnoći i porodu.

Ovdje možete pronaći anketu na engleskom jeziku, a sve dodatne informacije možete zatražiti putem elektroničke pošte.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.01.2015