Rezovi pod krinkom rasta | kulturpunkt

Rezovi pod krinkom rasta

Premda donosi povećanje ukupnih sredstava za kulturu, rebalans proračuna Republike Slovenije za 2022. godinu predstavlja težak udarac za nezavisnu kulturnu scenu.

Pripremio: Lujo Parežanin

Foto: Ivan Radić / Flickr (CC BY 2.0)

  • A
  • +
  • -

Obračun s nezavisnom kulturom u Sloveniji, dio kojeg su i napadi na Metelkovu i Tovarnu Rog, kao i izbacivanje Radija Študent iz javnog financiranja medija od posebnog značaja, nastavlja se jednako bespoštedno. Premda je predviđeni ukupni iznos za kulturu u rebalansu proračuna za 2022. godinu uvećan za 8 392 137 eura, pa sada iznosi solidnih 238 017 979 eura, struktura rebalansa razotkriva bitno zlokobniju sliku: stavke ključne za financiranje nezavisne kulture drastično su srezane.

Na tu je činjenicu ovih dana upozorilo ljubljansko Društvo Asociacija, koje u svojem priopćenju ističe da je iznos stavke "Poticanje kulturnog stvaralaštva" u rebalansu smanjen s originalno planiranih 6 446 728 na 3 633 399 eura – dakle, gotovo pa dvostruko. Iz Asociacije poručuju kako bi najavljena promjena značila "pad na jednu od najnižih razina financiranja u zadnjih dvadeset godina", koji bi nedvojbeno produbio ugroženost nezavisnokulturnog sektora. Ovakav plan smatraju nastavkom "neprihvatljivog odnosa aktualne vlade prema nevladinom sektoru u kulturi, odnosa koji je potpuno suprotan europskim vrijednostima i tendencijama jačanja nevladinog sektora, kao i nacionalnoj strategiji za njegov razvoj".

Pored poticanja kulturnog stvaralaštva, Asociacija osuđuje i značajne rezove na stavkama izdavaštva (673 102 eura manje) i kulturnog amaterizma (738 792 eura manje), također važnim izvornima financiranja nezavisne kulture. Zanimljivo je u tom kontekstu istaknuti da perspektiva ukupnog izdvajanja za kulturu na nacionalnoj razini izgleda odlično – kako prenosi Radiotelevizija Slovenija, na nedavnoj sjednici parlamentarnog odbora za kulturu, sekretarka Ignacija Fridl Jarc najavila je za 2023. godinu proračun od rekordnih 244 milijuna eura.

No premda je povećanje sredstava preduvjet za zaštitu kulturnog sektora, najnoviji primjer iz Slovenije pokazuje da je ono samo po sebi ograničenog značaja ako nije praćeno promišljenom i uključivom kulturnom politikom koja će voditi o svim elementima sustava, osobito onima koji djeluju izvan tržišta i donekle sigurnog institucionalnog utočišta.

 

 
 
Ovaj tekst nastao je u suradnji s Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu u sklopu projekta REG.LABZa sadržaj ovog teksta odgovaraju isključivo autori i partneri na projektu te on ni na koji način ne odražava mišljenje Europske unije. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, program Kreativna Europa (2014. – 2020.), u sklopu otvorenog poziva usmjerenog na jačanje kulturne suradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu.

Project Regional Action Lab – independent culture as engine of mutual support and exchange in times of crisis (Reg Lab) is supported by the Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States and the USAID.
 
Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 13.10.2021

VEZANE VIJESTI

Ne dirajte Radio Študent!

Piše: Lujo Parežanin
Ukidanje potpore Radiju Študent na natječaju slovenskog Ministarstva kulture ugrozilo je budućnost najstarijeg nezavisnog studentskog medija u regiji.

Ideološka čistka kulture i medija

Razgovarala: Sanja Sekelj
O nasilnom udaru vladajućih na kulturni sustav u Sloveniji razgovaramo s predstavnicama i predstavnicima slovenske nezavisne kulturne scene.

Tlačitelji (zasad) ostaju

Piše: Lujo Parežanin
Neuspjela interpelacija protiv slovenskog ministra kulture Vaska Simonitija i spinovi Janeza Janše o slobodi medija u Sloveniji produbljuju krizu tamošnjeg kulturnog i medijskog polja.