Riječki suveniri | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Riječki suveniri

Riječki suveniri - fotografije iz industrijske povijesti Rijeke ciklus je radova britanskog umjetnika Marcusa Doylea.

03.08.2011 - 31.08.2011 , Rijeka - Mali salon

Od 3. do 31. kolovoza, u Malom salonu izložena je serija fotografija britanskog autora Marcusa Doylea posvećena industrijskoj povijesti Rijeke. Bez službenog otvorenja, nastavljajući program Rijeka foto festivala, MMSU predstavlja trideset i pet fotografija Torpeda, Hartere, riječke luke te nekoliko noćnih vizura grada snimljenih s Trsatske gradine, nastalih za vrijeme prvog umjetnikovog posjeta Hrvatskoj prilikom sudjelovanja na Rijeka foto festivalu 2010.

Nekadašnje žile kucavice riječkog gospodarstva i generatori gradskog prosperiteta, sada privremeno u funkciji ili u potpunosti zapuštena mjesta, fotografirana su dugim ekspozicijama kamerom širokog formata (Wista) strpljivim čekanjem pravog svjetla u praskozorje, ili noću. One su karakteristično "doyleovske" i po tome što prikazuju javne prostore lišene ljudi, i premda razvijene u male formate (28x 35 cm), prikazuju široke, gotovo panoramske kadrove.

Marcus Doyle rođen je 1972. u pokrajini Cumbria u Velikoj Britaniji, a fotografijom se bavi nakon završetka umjetničke škole Blackpool&Flyde Sveučilšta u Lancasteru. Zastupa ga nekoliko galerija (Los Angeles, New York, London, Bruxelles), a na Rijeka foto festivalu 2010. sudjelovao je kao umjetnik i mentor radionice za noćnu fotografiju.

Izložba traje do 31. kolovoza, kada će se službeno zatvoriti ovogodišnji Rijeka foto festival, a nakon toga će radovi postati dijelom zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 01.08.2011