Rijeka znači život | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Rijeka znači život

CONA, ljubljanski institut za produkciju projekata suvremene umjetnosti, predstavlja premijerne radove Renate Padovan i Brane Zormana u Galeriji Kapelica.

  • A
  • +
  • -

Brazilska umjetnica Renata Padovan na rezidencijalnom je boravku u Ljubljani razvila projekt Xingu kao dio veće serije nazvane Yîara. Paralelno s njenim projektom, Brane Zorman pripremio je performans zvučnog okruženja naslovljen Hidden Materia II.

Yîara je serija zvučnih performansa temeljena na crtežima rijeka čiji su tokovi prekinuti ili preusmjereni radi izgradnje brana ili kanala. Akustični dio performansa obuhvaća zvukove snimljene u okruženju brazilske rijeke Xingu, intervjue s lokalnim stanovništvom, pripadnicima naroda Asurini, te glasove snimljene u Ljubljani.

Rijeka Xingu prolazi središnjim brazilskim teritorijem, njena je površina dvadeset i šest puta veća od površine Slovenije, a na svome putu prolazi kroz Nacionalni park Xingu urođenika. Na tome mjestu brazilska vlada namjerava izgraditi treću najveću branu na svijetu. Projekt je nekoliko puta opstuiran akcijama lokalnih stanovnika, ekologa i brazilskoga građanstva jer je smatran odgovornim za neizmjerno ekološko i društveno uništavanje regije. No, glasovi ekonomskoga interesa snažniji su od njih, pa je u ime napretka gradnja već započela. Efekti se već mogu osjetiti: osjetan manjak ribe, osnovnog prehrambenog sredstva lokalnoga stanovništva, te nedostatak zdravstvene i sanitarne infrastrukture koja dovodi do povećanja kriminala i bolesti. Slučajno ili ne, reka na slovenskom znači život na jeziku naroda Asurini.

Bliske i snažne veze između ekonomije i politike reflektiraju se i u brzo izmjenjujućem legislativnom okviru, kao i u negaciji zakona: lakomi zahtjevi kapitala pogađaju upravo najslabije i održavaju se u široj društvenoj slici. Gradnja brane na brazilskoj rijeci Xingu imat će neprihvatljive posljedice za urođenike toga kraja, taj je teritorij njima doslovno ukraden. Također, radi se o globalnom problemu jer će uništenje amazonskih kišnih šuma utjecati na svjetsku biosferu.

Hidden Materia II elektroakustična je kompozicija za dva kompjutera i nekoliko umreženih upravljačkih sklopova. Fotografije i video, prethodno pripremljeni i obrađeni, kodirani su putem specijalnog programskog sučelja u zvučne elemente programskih alata NI Reaktor, MetaSynth 5 i MAX. Vizualni mediji pretvoreni su u zvuk u realnom vremenu, drugim riječima, može se čuti što softver vidi.

U suradnji s ljubljanskim institutom za produkciju projekata suvremene umjetnosti CONA, radovi Renate Padovan i Brane Zormana bit će predstavljeni 27. ožujka u Galeriji Kapelica.

KP / cona

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.03.2013