Rijeke, vode i imigracije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Rijeke, vode i imigracije

Izložba u sklopu Galerije 90- 60-90 donosi autorsku suradnju između vizualne umjetnice Sare Rajaei i književnice Neve Lukić, te njih dvije s hrvatsko-iranskim društvom Irandustan.

23.11.2017 - 30.11.2017 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Video radovi Sare Rajaei u izložbeni prostor Pogona Jedinstvo donose poetiku blisku onoj filmskoj. Ovakva vrsta video rada razvija se krajem 20. stoljeća nakon uzleta digitalne tehnologije koja donosi nove mogućnosti manipulacije materijalom te olakšava sam proces montaže. Umjetnici sve više počinju koristiti postprodukcijske efekte što u video-radove unosi procvat narativnosti. Te nove forme videa nazivaju se "filmom izložbe" (cinema of exhibition) ili "galerijskim filmom" (gallery film). Budući da je narativnost jedna od dominantnih odlika Rajaeinih radova, može se reći da su oni bliski ne samo filmu već i književnosti.

Izložba u sklopu Galerije 90- 60-90 donosi autorsku suradnju između ove umjetnice i književnice Neve Lukić. Riječ je o tri rada u kojima umjetnice na različite načine istražuju pripovijedanje kroz motive rijeke, vode i imigracije. Dotiču se različitih stvarnih podneblja (poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Irana) ali kroz univerzalan pristup. Pripovijedanje se događa na razmeđu djetinjstva i odrasle dobi, u neutralnom prostoru između prošlosti i sadašnjosti. 

Izložba izvire iz kratkoga filma The Motel in the Well (2016.) koji je nastao prema tekstu Neve Lukić, odnosno priči njezina oca, od djetinjstva, preko ratnih vremena do odrasle dobi. Ovdje rijeka Sava predstavlja izvor života, ljude spaja i razdvaja, stvarajući emocionalne i opipljive granice između država i ljudi… Iz toga filma, "iz njegove rijeke", izrastaju i dvije video instalacije novijega datuma – The Slightest Trace of Something (2017.) i A Composition in blue, red and other colors (2017). 

Prvi rad donosi refleksije i sjene prolaznika sa Savskoga nasipa, kao da je vizualizacija Platonova mita o spilji. Drugi rad može se doživjeti kao zrcalna slika The Motel in the Well jer ovdje S. Rajaei kroz dječju perspektivu pronalazi glas za sjećanja i sjene prošlosti pod mostovima jedne daleke rijeke… Tako se na ovoj izložbi spajaju ne samo različiti prostori i stvarnosti, već i različite dimenzije koje možda na prvi pogled nisu vidljive, dimenzije kao the slightest trace of something, najmanji tragovi nečega, oku nevidljivi, a u kojima je sve začeto.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 23. studenog, u 20 sati, a može se pogledati do 30. studenog, svaki dan od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Sara Rajaei je iransko-nizozemska video umjetnica i filmska redateljica koja živi u Rotterdamu. U svom radu proučava pojam vremena u odnosu na funkciju pamćenja, tehnike naracije, prostor i odsutnost. Njezin se opus uglavnom sastoji od kratkih filmova i video instalacija, koje ostaju na međi pripovijedanja i pokretne slike. Nakon što je diplomirala na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu 2002. godine, Rajaei je provela dvije godine u rezidenciji Rijksakademie Amsterdam. Osvojila je osnovnu nagradu Prix de Rome 2009. Radovi su joj izlagani u različitim galerijskim prostorima te prikazivani na različitim festivalima diljem svijeta. Neki od najznačajnijih su de Appel Arts Centre, Amsterdam, Stroom Den Haag, International Film festival Rotterdam, Rencontres internationales Paris/Berlin/Madrid, Art Brussels, MMSU Rijeka, Stiftelsen 3,14 Bergen, Galerie Nouvelles Images, Festival de Cannes, Tent Rotterdam, itd.

Neva Lukić diplomirala je povijest umjetnosti i arheologiju u Zagrebu, i magistrirala Teoriju moderne i suvremene umjetnosti na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Aktivna je kao književnica i povjesničarka umjetnosti. Surađuje i s drugim umjetnicima iz raznih umjetničkih područja s ciljem stvaranja interdisciplinarnih radova bliskih video umjetnosti, literarnom performansu i vizualnoj poeziji. Njezine pjesme i priče objavljene su u raznim časopisima i zbornicima te na radioteleviziji, a sudjelovala je i na različitim čitanjima/festivalima poezije, proze ili filma u Zagrebu, Beogradu, Skopju, Seoulu, Cannesu, Utrechtu, Amsterdamu, itd. Objavila je knjige More i zaustavljene priče, Sjene sjemenki, Haljina Obscura (nagrada za mlade pjesnike Zdravko Pucak, Matica hrvatska Karlovac, 2011.), Ljudi bez parka.

U sklopu izložbe, 24. studenog u 19 sati u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, bit će održana projekcija filma Shahrzad, čitanje poezije i eseja. Izvorište i inspiracija ovog događanja je osobnost iranske pjesnikinje Shahrzad Beheshti Mirmiran. Tijekom večeri isprepleću se kratak film Shahrzad o pjesnikinji, autorice Sare Rajaei (2009.), esej o istoimenom filmu i Iranu, autorice Neve Lukić, te poezija same pjesnikinje Shahrzad Beheshti Mirmiran.  Večer će se održati u suradnji s hrvatsko-iranskim društvom Irandustan na hrvatskom i perzijskom jeziku, a glavni organizator i prevoditelj tekstova je predsjednik hrvatsko-iranskog društva Ebtehaj Navaey.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.11.2017