Ritmovi podvodnih krajolika | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Ritmovi podvodnih krajolika

Izložba Potopljeni vrtovi donosi nove radove Tanje Deman nastale u sklopu njezina fotografskog proučavanja jadranskog i atlantskog podmorja.

22.02.2018 - 15.03.2018 , Split - Galerija MKC

U četvrtak, 22. veljače u 19 sati u Galeriji MKC u Splitu otvara se fotografska izložba Potopljeni vrtovi Tanje Deman, koju organizira Udruga Kazimir.

Na izložbi će po prvi puta hrvatskoj publici biti predstavljena nova serija fotografija nastala tijekom 2017. godine u produkciji Archisle – The Jersey Contemporary Photography Programme, koji je Deman nagradio svojim rezidencijalnim programom za međunarodne umjetnike.

Odrastajući u Splitu, u gradu-luci, koji je nedavno postao turistička meka, Deman je 2015. god. usmjerila kameru u potrazi za skrivenim i manje dostupnim krajolicima: morskim dnom i nepristupačnim obalama Jadranskog mora, pri čemu je nastala serija Saltwater.  

Serija Potopljeni vrtovi predstavlja nastavak ovog fotografskog proučavanja podmorja, no u sasvim drugačijem kontekstu Atlantika. Kroz tišinu fotografije serija promatra ritmove podvodnih krajolika. Nastala je u vodama otoka Jersey, čije su obale obilježene 13-metarskom razlikom između plime i oseke i snažnim morskim strujama. Radovi nastaju u dinamičkom pojasu plime i oseke bilježeći morfološke formacije podmorja; hridi koje prodiru u morske dubine; prijenos i lom svjetla; no ponajviše začudne podvodne vrtove.

U samom pristupu, fotografije Tanje Deman odstupaju od turističke i prirodoslovne fotografije tj. reprezentacije podmorja koje su nam dostupne kroz medij TV-a, interneta i turističkih brošura, te daju novi uvid u ovaj fragilan skriveni svijet. 

Tanja je rođena je u Splitu, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na rezidencijalnom boravku u Fondaciji Nirox u Johannesburgu, KulturKontakt Austria u Beču, Archisle na Jerseyu, Atelierhaus Salzamt u Linzu, Künstlerhausu u Saarbrücken i Oberfalzer Künstlerhaus u Njemačkoj i na studijskom boravku na Sveučilištu Indiana u Pennsylvaniji u SAD-u. 

Njezini radovi su izloženi na velikom broju međunarodnih izložbi. Dobitnica je nagrade Archisle International Photographer in Residence, nagrade publike na izložbi T-HT nagrada@msu.hr i nagrade Novi fragmenti 5.

Njezini radovi nalaze se u javnim zbirkama u više zemalja diljem svijeta. 

Izložba je otvorena do 15. ožujka.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 15.02.2018