Rizik, ranjivost i izloženost | kulturpunkt

Najave Festival

<

Rizik, ranjivost i izloženost

Deseto, jubilarno izdanje festivala Perforacije posvećeno je interdisciplinarnim, suradničkim umjetničkim oblicima, koji uključuju i ispitivanje međusobno udaljenih diskursa.

11.06.2018 - 13.08.2018

FOTO: Igor Pauška

Festival Perforacije ove se godine održava po deseti put, od 11. lipnja od 13. kolovoza i to programima u sedam gradova kojima se nastoji decentralizirati kulturnu scenu i podržati nezavisne umjetnike. 

Kako je riječ o jubilarnom izdanju festivala koji je uvijek u svom fokusu imao inovacije u formi i sadržaju, ovogodišnji program djelomično je, kako stoji u najavi, nastao pozivom za umjetnike zainteresirane za razvoj suradnji i istraživanje novih "teritorija". Suradnički umjetnički oblici, koji potencijalno uključuju i područja neumjetničke ekspertize, omogućuju ispitivanje međusobno udaljenih diskursa - što za obje uključene strane može predstavljati rizik, ranjivost i izloženost, ali istodobno potencijal i novi resurs. 

Program Perforacija započinje u Dubrovniku 11. lipnja Sajmom knjiga nezavisnih izdavača te dan kasnije premijernom izvedbom predstave Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa Ane Kreitmeyer. Pored nje, izvedbeni program uključuje i premijere Zrinke Šimičić u suradnji s Martinom Mezak, Adamom Semijalacom i Lanom Hosni (Okrutna, okrutna priroda), Nikoline Komljenović i Božidara Šumia (GLA  SANJE: Ob jektusu bjektprela ziglas) te Tina Dožića i Colina Blacka, nagrađivanog umjetnika iz Australije, s izvedbom Machine Life in the Bush of Ghosts.

Noć performansa u svim gradovima uključuje velik broj umjetnica koje neapologetski razmatraju društvena pitanja - od propitivanja zapadnjačkog stava spram burke kojeg provodi Ksenija Kordić, preispitivanjem odnosa moći u "naoružanom" radu Kristine Marić, aktualne finalistice za nagradu Radoslav Putar, ili pak pitanja primjerenosti ženskog diskursa u radu mlade danske umjetnice Karen Nielsen.

Obol festivalskom ispitivanju domena pružaju i instalacije jer zagrebačko izdanje otvorit ćemo site specific instalacijom Ivana Lušičića Liika, predstavit ćemo rad Magdalene Pederin koji razmatra zaštitu osobnih podataka, a festival će posjetitelji na zatvaranju zagrebačkog izdanja pojesti – u obliku jestive invazivorne instalacije kolektiva Na Oko.

Ovogodišnji novitet je program suradnje Akademije dramskih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu čiji aktualni i bivši studenti, uz mentorstvo Vedrane Klepice i Deborah Hustić, stvaraju suradničke radove pod imenom NMDT.

Publici će se predstaviti i rezultati rezidencija talijanskog umjetnika Davidea Valrossoa te danske umjetnice Gunille Lind. Kao i svake godine, segment festivala posvećen je i ekologiji - najmlađi će posjetitelji učiti o interaktivnoj mapi stabala u Zagrebu, pisati pisma gradskom drveću i učiti o energetskoj održivosti.

Nakon Zagreba, Noć performansa u Osijeku pokazat će radove Nebojše Vukovića i Nicole Hewitt, Vide Guzmić i Ivana Slipčevića, a u Koprivnici svoje radove će predstaviti Ksenija Kordić, Bojan Koštić i Nebojša Vuković. Zadnja stanica Perforacija 2018. godine je Zadar gdje se uz Noć performansa održava i izvedba D.B. Indoša i Tanje Vrvilo.

Detaljan raspored pratite na službenoj stranici festivala. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 06.06.2018