Rješenja za goruće društvene izazove | kulturpunkt

Rješenja za goruće društvene izazove

Na ovogodišnjem popisu dobitnika najstarije europske nagrade za društvenu inovaciju SozialMarie nalaze se tri projekta iz Hrvatske.

Pripremila: Hana Sirovica

FOTO: Platforma MADE IN

  • A
  • +
  • -

Najstarija europska nagrada za društvene inovacije, SozialMarie, dodijeljena je 1. maj. Stručni žiri između 299 prijava odabrao je 15 projekata koji će primiti financijsku i mentorsku podršku u svojoj daljnjoj provedbi. Osim što kontinuirano podržava pojedine projekte, SozialMarie služi kao javna platforma za jačanje vidljivosti i razmjenu iskustava društvene inovacije u okvirima Srednje Europe. Područje provedbe projekata koji se mogu prijaviti za SozialMarie obuhvaća Austriju, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju.

"Društvena inovacija razvija rješenja za goruće društvene izazove. Ona otvara prostor novim pristupima, daje inovativne odgovore i ukazuje na nove putove. Time reagira na nova društvena pitanja, a stare probleme rješava na nove načine", stoji u definiciji društvene inovacije na stranicama SozialMarie. Kriteriji za dodjelu nagrade, uz inovativnost u pristupu gorućim društvenim problemima, uključuju i održivost projekata te njihovu primjenjivost u drugim kontekstima.

Ovogodišnju prvu nagradu stručni žiri dodijelio je austrijskom kolektivu Labour Dispute and Care, samoorganiziranoj inicijativi migratnkinja i migranata aktivnih u polju cjelodnevne njege i skrbi. U pokušajima da promijene društvene strukture koje ih ignoriraju, svojim su aktivnostima već su obuhvatili 11 tisuća radnika i radnica aktivnih u polju njege i skrbi. Druga je nagrada dodijeljena mađarskom projektu Pandemic Legal Aid, inicijativi odvjetnika_ca koji besplatno savjetuju osobe bez doma i one koji žive u nesigurnim stambenim uvjetima, dok je prvi put od iniciranja nagrade projekt iz Hrvatske našao je svoje mjesto u samom vrhu. 

Treća je nagrada, naime, dodijeljena platformi MADE IN u kojoj uz umjetničku organizaciju Oaza i Muzej za umjetnost i obrt sudjeluju partneri iz Slovenije, Srbije i Austrije. Odgovarajući na probleme koje uzrokuje masovni pristup proizvodnji, projekt spaja zanatstvo i moderne tehnologije. "Platforma MADE IN spaja dizajnere, obrtnike, istraživače i kustose iz više zemalja: zajedno dokumentiraju i razvijaju nove ideje za nove proizvode: ukratko, riječ je hvalevrijednom primjeru industrije 4.0 u području zanatskog stvaralaštva", stoji u opisu projekta.

Osim MADE IN-a kojemu je pripala jedna od tri glavne nagrade, na popisu petnaest nagrađenih projekata nalaze se još dva iz Hrvatske, a oba pripadaju području kulture. Nastavi priču pokrenuli su Skribonauti, udruga koja već više od desetljeća sustavno radi na poboljšavnju pristupa kulturi u zatvorima i kaznionicama. Ovaj projekt u čitalačkim klubovima i radionicama povezuje zatvorenice s profesionalnim spisateljicama, a krajem protekle godine izdana je i prva zbirka priča nastala u njihovoj  suradnji. Nagrada je pripala i projektu Od5do95, virtualnom arhivu usmene povijesti žena različitih generacija koji su prije četiri godine pokrenule redateljica Arijana Lekić-Fridrih i snimateljica Andrea Kaštelan.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 03.05.2021

VEZANE VIJESTI

Kulturom protiv isključenosti

Razgovarala: Hana Sirovica
S Luizom Bouharaouom razgovaramo o radu Skribonauta, udruge koja radi na poboljšanju pristupa kulturi u hrvatskim zatvorima i kaznionicama.

Lokalni doprinosi socijalnoj inovaciji

Pripremio: Lujo Parežanin
Otvoreno je glasanje za nagradu publike SozialMarie 2020, a među nominiranim projektima našla su se i četiri iz Hrvatske te jedna hrvatsko-austrijska suradnja.

Arhiv ženske intimne povijesti

Piše: Hana Sirovica

U Showroomu se održao razgovor s jednom od autorica Od5do95, virtualnog arhiva usmene povijesti žena različitih generacija.