Rock i rod | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Rock i rod

Tribina Rodna (ne)ravnopravnost na rock sceni nadovezuje se na recentne polemike koje su ukazale na kontinuirane probleme sa seksizmom u glazbi i glazbenoj kritici.

10.11.2017 , Zagreb - Galerija Kupola
  • A
  • +
  • -

Tribina Rodna (ne)ravnopravnost na rock sceni održat će se u petak, 10. studenog, u 20 sati u Galeriji kupola, koja se nalazi na trećem katu Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu u Zagrebu.

Rasprave o rodnoj neravnopravnosti na hrvatskoj rock sceni jednako su prisutne kao i u bilo kojoj drugoj djelatnosti ili poslu. Ovoga je ljeta polemiku izazvala jedna kritika koncerta koja je prozvana zbog patronizirajućeg i seksističkog pristupa opisu ženske publike. Kritičarke teksta pokazale su da nije riječ o izoliranom slučaju, nego o pojavi vrlo prisutnoj u ovdašnjoj glazbenoj kritici.

Kako stoji u najavi, potaknuta ovom polemikom, pitanja na koja će ova tribina nastojati odgovoriti su: "Zašto češće glazbene kritike pišu muškarci? Zašto se uvijek piše da je neka grupa ženska grupa, a nikada da je u pitanju muška rock grupa? Trebaju li uopće glazbene kritičarke i kritičari pisati uvijeno ili se od njih očekuje da piše bez dlake na jeziku? Treba li tretirati u glazbenoj kritici ženske izvođače jednako kao i muške? Imaju li žene na rock sceni veću prolaznost u medijima te ima li glazbena kritika uopće jednaku važnost kao prije 20 godina?"

O tim i drugim pitanjima vezanim za rodnu (ne)ravnopravnost na hrvatskoj rock sceni govorit će Antonela Marušić (Nora Verde), novinarka i urednica na portalu Voxfeminae.net, glazbena kritičarka, aktivistica i nagrađivana književnica, Zoran Stajčić, glazbeni kritičar, novinar i urednik portala Ravnododna.com te Zrinka Kunić, urednica portala Muzika.hr, glazbena kritičarka i novinarka.  

Urednik i voditelj tribine je Dubravko Jagatić, novinar tjednika Nacional, glazbeni kritičar i dugogodišnji sudionik domaće glazbene scene.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 08.11.2017