Rockumentarci četvrtkom | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Rockumentarci četvrtkom

Art radionica Lazareti i udruga Luža u suradnji s Revijom dokumentarnog filma o rocku DORF predstavljaju filmski program. 

14.03.2013 - 04.04.2013 , Dubrovnik - Art radionica Lazareti

Filmske večeri održavat će se svakog četvrtka, od 14. ožujka do 4. travnja, s početkom u 20 sati u Art radionici Lazareti

Film Blues zapisi Memphisa, dokumentarac s najvećeg svjetskog blues natjecanja, koji se već 27 godina tradicionalno održava u Memphisu, možete pogledati 14. ožujka. Film je snimljen iz perspektive Sunnysidersa (Antonija Vrdoljak i Boris Hrepić Hrepa), hrvatskih predstavnika, koji su u Memphisu ušli u polufinale u solo/duo kategoriji. Njihov nastup pod imenom Sunnysiders bio je izuzetno zapažen, a samo njihovo probijanje u polufinale tog natjecanja smatra se najvećim dosadašnjim hrvatskim uspjehom u ovoj glazbenoj kategoriji. Tijekom svog desetodnevnog boravka u kolijevci bluesa Memphisu, Boris Hrepić je svojom kamerom marljivo bilježio svaki detalj, počevši od dolaska, nastupa raznih glazbenika, neobaveznog muziciranja pa sve do života na ulicama Memphisa.

Tjedan kasnije, 21. ožujka, na rasporedu je Radio Apokaliptiko Marka Cvejića. Fenomen heavy metala i u ovim krajevima ima svoje svijetle trenutke, a jedan od njih je svakako legendarni Metal Camp, u slovenskom gradiću Tolminu, gdje se svake godine okupi 15000 metalheadsa, koji dođu sa svih strana u "konzervativni" Tolmin i ostaju na tzv. metal odmoru. Novinar Janez kao objektivni promatrač razgovara sa Jednima i Drugima, ostavljajući nam prostor da sami zaključimo. Ovaj film je osvojio nagradu publike na prošlogodišnjem DORF-u.  

The Fall – Wonderful and Frightening World of Mark E. Smith, bit će prikazan 28. ožujka. Mark E. Smith je zadužio britansku pop kulturu, svojim tvrdoglavim inzistiranjem na obrascu kojim je stekao veliki broj fanova naravno i u Hrvatskoj. Repetitivna bas dionica, inteligentni tekstovi promrmljani na tako rijetko prikladan način, diskografija koja živahno prati trendove i ostaje tako jedinstvena. 

Zadnji rokumentarac u ovom nizu zakazan je za 4. travnja kada će biti prikazan 6Ft HICK - Notes from Underground. Kultna australska garage rock skupina odlazi na evropsku turneju a mi imamo priliku vidjeti kako izgleda život na cesti, eksplozivni nastupi, energija i sve ono zbog čega volimo r'n'r. Ako još niste zagrebali po australskom punk rocku, požurite – bit će tu vrlo ugodnih iznenađenja, a ovaj film neka posluži kao zagrijavanje. Ovaj film osvojio je nagradu na kultnom slovenskom festivalu Grossmann 2011.

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.03.2013