Rod u kulturnim politikama | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Rod u kulturnim politikama

Okruglim stolom Centra za ženske studije želi se, kroz rodnu perspektivu, razmotriti postojeće organizacijske modele i prakse u kulturi.

  • A
  • +
  • -

Okrugli stol naslova Gdje je rod u kulturnim politikama? bit će održan u ponedjeljak, 28. studenog od 10 do 14 sati u Europskom domu.

Ideja ovog okruglog stola, koji u skopu Dana Marije Jurić Zagorke organizira Centar za ženske studije, jest otvoriti raspravu oko nužnosti unošenja rodne perspektive u kulturne politike. Namjera organizatorica jest kraćim izlaganjima stručnjaka i stručnjakinja, kao i zajedničkim razgovorom, mapirati i artikulirati emancipacijski potencijal kulturnih politika, propitati strategije partnerstva javnih institucija i civilnog društva te iz specifične pozicije nevladine organizacije smještene u muzejski prostor, razmotriti postojeće organizacijske modele i prakse u kulturi. Za razliku od javnih politika usmjerenih promicanju i zaštiti ljudskih prava, javne politike posvećene kulturi rijetko sadrže elemente iz kojih je vidljivo da su njihovi donositelji svjesni potrebe unošenja rodne perspektive. Iako se u javnom diskursu o diskriminaciji i rodnoj neravnopravnosti često ponavlja potreba za većom edukacijom i za mijenjanjem kulturnih obrazaca i ponašanja koji dovode do diskriminatornih praksi, uloga kulture u prijenosu ili promjeni vrijednosti i odnosa dominacije ne propituje se dovoljno.

Na ovom okruglom stolu sudjeluju Marijana Adamović, Milan Živković, Andrea Zlatar, Nataša Petrinjak, Željko Mihalić i Katarina Pavić. Točan raspored i teme izlaganja možete pronaći ovdje.

Izvor: CZŽS 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 24.11.2011